Реклама / Ads
10| 2684 |12.05.2023 НОВИНИ

Румен Радев е в Р Южна Африка, среща се с колегата си Сирил Рамапоза

.
Президентът Радев Източник: БГНЕС
Президентът Румен Радев е на посещение в Република Южна Африка.
 

В делегацията, водена от държавния глава, участват заместник министър-председателят по икономическите въпроси и министър на транспорта Христо Алексиев, министърът на туризма Илин Димитров, заместник-министрите на външните работи Велислава Петрова и на иновациите и растежа Стефан Савов. 

 

В делегацията са включени и представители на браншови организации, на компании в областта на информационните технологии и иновациите, финтех индустрията, машиностроенето, енергетиката, фармацевтичната и отбранителната промишленост, селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

По време на посещението си в Република Южна Африка държавният глава Румен Радев е придружаван и от съпругата си Десислава Радева.

 

В петък българският държавен глава ще се срещне със своя южноафрикански колега Сирил Рамапоза в неговата официална резиденция в Претория. Двамата президенти ще проведат разговор на „четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави. Задълбочаването на политическия диалог и развитието на двустранните отношения в сфери от взаимен интерес ще бъдат във фокуса на разговорите.

 

В рамките на посещението на българския държавен глава в Претория ще се състои бизнес форум, в който ще участват представители на 31 български компании и браншови организации и техни колеги от РЮА. Очаква се по време на събитието да бъде подписан Меморандум за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата и Южноафриканската търговско-промишлена палата.

 

В Парка на свободата в южноафриканската столица президентът Радев ще отдаде почит към загиналите в борбата за свобода в РЮА и ще поднесе венец. По-късно държавният глава ще открие изложба в Музея на свободата „Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация“.

 

На 13 май в Мидранд по покана на Сдружението на българите в РЮА, президентът Румен Радев ще присъства на освещаването на първия български православен храм в РЮА „Св. Иван Рилски“. Храмът ще бъде осветен от Старозагорския митрополит Киприан. По-късно държавният глава ще посети българското неделно училище и ще се срещне с наши сънародници в РЮА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2657 |09.05.2023 Президентът Радев връчва първия мандат на 15 май . 3| 2543 |09.05.2023 Днес или утре Радев връчва първия мандат за съставяне на кабинет . 3| 2599 |08.05.2023 Очаква се до дни Радев да връчи първия мандат? . 36| 3323 |06.05.2023 Доц. Георги Лозанов: Радев нито веднъж не спомена НАТО в речта си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads