Реклама / Ads
0| 2662 |13.09.2022 НОВИНИ

Незаконна сеч в Карловско няма, има административни нарушения, настоява шефът на Агенцията по горите

.
инж. Стоян Тошев Източник: БГНЕС
Не можем да говорим за незаконни сечи. Основните пропуски, които бяха констатирани, са относно начина на съхранение на дървесината във временните складове и как тази дървесина е трябвало да бъде изнесена от сечищата. Тези нарушения не могат да се нарекат незаконна сеч.
 

Това каза пред БНР инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Агенцията по горите след проверките в Карловско, последвали голямото наводнение и възникналите съмнения за ролята на незаконна сеч във водното бедствие.

 

Установени са няколко неизнесени трупи с тегло около 2 тона всяка и фирмата изпълнител ще понесе административна отговорност, увери Тошев. Той уточни, че дейността в района на сечището е приключила преди две години.

 

„Мястото, което беше проверено, е във високата, билната част на планината. Там няма дерета, няма наличие на вода и то в такива количества, която може да отнесе тази дървесина. Освен в Карловско, проверки се извършват в цялата страна за установяване на състоянието на насажденията“, увери инж. Тошев.

 

„Особено около активните порои. Това са проверки, които постоянно се извършват. В последните дни лесовъдите сме атакувани без причина“, коментира той.

 

По думите му в землищата на наводнените села проверките ще продължат до събиране на достатъчно материали. Компрометираните от водната стихия горски пътища обаче забавят процеса.

 

„Горите се използват за политическо говорене в предизборната кампания“, отбеляза още той.

 

Според инж. Тошев „прекалено се спекулира с това какво трябва да направи администрацията, за да спре нещо“.

 

„Нямаме никакви лостове, освен Закона за горите, с които можем да постигнем някакви резултати“, каза още Стоян Тошев и настоя, че са необходими промени в този закон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2642 |12.09.2022 Демерджиев: Има незаконна сеч, може да е допринесла за бедствието . 0| 2659 |12.09.2022 Водата в Карловско все още е негодна за пиене . 0| 2555 |12.09.2022 След водния ад в Карловско: Близо 290 000 лв. са набрани през DMS кампаниите до момента . 0| 2704 |12.09.2022 Психологът на УМБАЛ „Чирков“ в Карловско: Хората са етап на реорганизация, следва адаптация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads