Реклама / Ads
18| 6371 |16.03.2012 НОВИНИ

Незаконните имоти, коли и пари - недосегаеми

.
Тодор Коларов
Имотите, колите и банковите сметки на разследвани за незаконно богатство са недосегаеми от края на февруари. Съдии отказват да ги конфискуват и запорират, докато комисията за установяване на престъпно имущество е без шеф. Това разкриха пред “24 часа” юристи.
 

  

След оставката на Тодор Коларов, подадена на 24 февруари и приета от премиера Бойко Борисов, работата на комисията била блокирана.

 

За последните 20 дни три пъти съдилища са отказали да отнемат или блокират сметки, имоти и коли на обвиняеми, защото исканията са подадени от зам.-шефа на комисията Антоанета Цонкова, а тя не е упълномощена за това.

 

Процедурата, по която работи комисията, е описана в Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Когато прокуратурата започне разследване за определени престъпления, изброени в закона, информира комисията.

 

Нейни експерти проучват имането на разследвания, дали има разминаване между законните му доходи и притежаваните от него имоти, автомобили, авоари. След като обсъди доклада им, петчленната комисия решава дали да поиска запорирането им,а след това и конфискацията им.

 

Исканията до съда се правят от шефа на комисията, защото по закон той я представлява. Проучванията се извършват дискретно, съдиите разглеждат молбите на комисията в закрити заседания, за да не изтече информация.

 

Едва след като блокират имущество, разследваният му собственик заявява и започва да доказва, че то е от законни средства.

 

Ако шефът на комисията отсъства, исканията до съда се подават от упълномощен от него член на комисията. Но случаят не е такъв - подавайки оставка, Коларов не е упълномощавал никого да го замества, защото не може. И заради липсата на пълномощно съдии отказват да разглеждат искания за запори.

 

На практика комисията не може да работи без председател - съдилищата ще започнат да запорират имане на разследвани, след като премиерът назначи нов. Според осведомени засега нямало кандидати.

 

Една от причините е новият закон за конфискация на незаконно придобито имущество, гласуван от парламента на първо четене. Има вероятност той да бъде използван като повод за избор на нови членове на комисията.

 

Заради критикина Еврокомисията и САЩ, че държавата не удря достатъчно ефективно финансовите ресурси на организираната престъпност, конфискувайки незаконните й богатства, лично Борисов пое ангажимент новият закон, написан от депутати от ГЕРБ, да бъде приет възможно най-бързо.

 

Дори парламентът да го гласува преди или веднага след великденската си ваканция, самият закон предвижда новите правила да влязат в сила 6 месеца по-късно. Може гратисният период да бъде намален, но въпреки това комисията реално ще започне да действа най-рано през септември.

 

Тодор Коларов, който оглави комисията през април м.г., подаде оставка заради неразбирателство с останалите четирима членове на комисията, чийто 5-годишен мандат е до 2015 г. Трима от тях бяха избрани от сегашния, доминиран от ГЕРБ, парламент - зам.-шефката Антоанета Цонкова, Красимир Тодоров и Николай Желев.

 

Бившият президент Георги Първанов назначи Стоянка Николакова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5129 |12.03.2012 Разбриха мрежа за огромно количество екстази . 5| 5718 |26.02.2012 В четири града горяха коли тази нощ . 73| 6431 |24.02.2012 4 пъти по-евтино се харчи българският Бусколизин в Полша . 48| 8612 |16.02.2012 Махаме незаконните си балкони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads