Реклама / Ads
10| 3437 |26.02.2021 НОВИНИ

Цацаров за бюрокрацията: Малко мислим за това, което подхранва средата на корупция

.
Източник: БГНЕС
„Малко мислим за това, което подхранва средата на корупция“, загатна бившият главен прокурор и ръководител на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров, визирайки предимно бюрокрацията.
 

Според него, много често има жалби до комисията, а и до прокуратурата, с които те не могат да се занимават, защото не са им в правомощията. Цацаров каза още, че преди избори почват да идват повече сигнали за корупция на местно ниво. Група общински съветници подава сигнал срещу друга група и след седмица другата група дава сигнал срещу първата, даде пример той. И уточни, че често такива сигнали всъщност имат основание, а не само политически прийом за очерняне.

 

„Има натрупана значителна съдебна практика. Трябва да има законови промени относно обема на отнеманото незаконно придобито имущество. Следва да има промени и няма народен представител, който да е против, но досега няма политическа воля“, коментира още той пред БНТ.

 

Попитан защо има претенции за малко под 500 млн. лева, а съдът е уважил за около 20 млн., Цацаров обясни, че исковете се предявяват за няколко години, минават и през три съдебни инстанции. Далеч не всичко е приключило в рамките на отчета за годината, напомни той. Освен това имало и принципно запитване до Европейския съд и това също забавя процеса, тъй като се чака отговорът.

 

Бившия главен прокурор определи идеята за специален прокурор, който да разследва обвинител №1 и да не му е подчинен, като много екзотична. Той зададе въпроса - този специален прокурор, който ще контролира главния, безгрешен ли е?

 

Цацаров припомни и каква е процедурата по отношение на имуществото на Васил Божков:

 

„Антикорупционната комисия трябва да докаже пред съда тезата си за незаконно имущество. Реално за Божков и директно свързани с него лица, включително жена му Елена Динева, става въпрос за 278 млн. лева“. Предвид това, че Божков е в Дубай, правото му на защита било определено в Гражданско-процесуалния кодекс, но бившият главен прокурор не влезе в технически подробности как точно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5497 |23.02.2021 AstraZeneca отново ще достави по-малко ваксини. Какво се случва с масовата имунизация у нас? . 5| 3130 |23.02.2021 Личен лекар от Пловдив: Желаещи има, ваксините - малко . 1| 3061 |22.02.2021 Малко над 8% от тестваните за COVID-19 - положителни . 7| 4204 |19.02.2021 Политолог: Мафиотизирането на държавата достига все по-малко търпими предели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads