Реклама / Ads
4| 4790 |07.06.2021 НОВИНИ

Незаконните трансплантации: $80-100 хил. за бъбрек?

.
Мишел Леви Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
На 5 незаконни трансплантации е ставал свидетел бившият маркетинг мениджър на болница ”Лозенец” Мишел Леви. Лично е разговарял с реципиентите. Никой от тях не е бил в родствена връзка с донора.
 

"Няма никакъв проблем да се докаже, че тези хора имат родствена връзка. Нотариусът няма как да провери родствената връзка, той работи с документи", каза Леви пред Bulgaria ON AIR.

 

Цената за трансплантация на бъбрек варира между 80 и 100 хиляди долара.

 

"Като около 26 хиляди долара постъпват по сметката на болница "Лозенец" абсолютно официално. Донорът получава между 10–20 хиляди долара от тази сума", обясни той.

 

Посредникът – турска фирма.

 

"Връзката е турската фирма, която осигурява реципиентите, тя поръчва и донорите, със знанието и благословията на проф. Спасов те пристигат в България. Това е един трафик на органи с тази разлика, че органът не пристига в България с чанта, а пристига с живия донор", посочи Леви.

 

Мишел Леви потвърди‚ че висш държавен служител е предредил трима чакащи трансплантация. Кой е той, бившият мениджър не пожела да каже, но обясни, че е близък приятел с проф. Любомир Спасов.

 

"Факт, че от 130-140 пациенти в болница "Лозенец", ако не е близък, едва ли би звънял през два часа да пита за състоянието му", заяви още Леви.

 

За трансплантиране от жив донор е нужна роднинска връзка до 4-то коляно, но доказването на нередности е много трудно, казва проф. Генчо Начев.

 

"2004-2005 г. отново имаше един такъв подобен скандал за трансплантирани бъбреци от израелски гражданин с донор от Украйна, Молдова. Водеха се следствия и в крайна сметка нищо не стана, защото не можа да се докаже, че има такова нещо. Донорът няма право да се предлага, облага материала на донора, както и самия донор не може да получава. Ако такова нещо се случи са виновни и двете страни  - и тоя дето предлага, и тоя дето получава. Това е много добре написано ал.8, от чл. 24 на закона", каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”.

 

А Мишел Леви се надява да бъде премахнато петното от лекарите и екипа на болница "Лозенец", защото са били заплашвани с репресии, ако проговорят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3562 |04.06.2021 Адв. Петрова очаква дела и наказания за незаконните трансплантации . 25| 5015 |21.05.2021 Слави Трифонов: Информацията за незаконните СРС-та е чудовищна! Обвинение, съд и присъда! . 10| 2952 |26.04.2021 България изрази солидарност с Чехия относно незаконните действия на Русия . 2| 2861 |22.04.2021 ЕС солидарен към Чехия, осъди незаконните действия на територията й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads