Реклама / Ads
2| 3246 |08.06.2021 НОВИНИ

МЗ: Няма да коментираме болница „Лозенец“, докато тече проверката по случая с трансплантациите

.
Източник: БГНЕС
Докато тече проверката в болница „Лозенец“, служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се въздържа от коментар. Това посочват от пресцентъра на МЗ, съобщава БГНЕС.
 

Припомняме, че служебният здравен министър освободи Съвета на директорите на правителствена болница. Мотивите – трафик на органи, източване на Здравната каса и фиктивно лекуване на пациенти. Болницата отрече за незаконни трансплантации и източване на НЗОК,

 

Софийски градски съд е удовлетворил искането на бившия директор на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение.

 

Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов.

 

Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Д-р Спасов, който беше начело на болницата от 1998 г., бе освободен от своя пост в петък. Причината са нарушенията при извършването на трансплантации.

 

От 2019 г. до края на април 2021 г. в болницата са установени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор, за които има съмнения, че са незаконни, тъй като реципиентите не са в родствена връзка с донорите.

 

Става дума за млади хора от Украйна и Молдова, които предоставят орган на свои "чичовци" и "лели" от Оман, Израел, Германия, Япония.

 

В отделен случай е установено нарушение на изискванията при трансплантация на черен дроб на висш държавен служител, който е дописан в листата на чакащите в спешно състояние на следващия ден след операцията. Така той е изпреварил тримата пациенти, класирани преди него.

 

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров назначи нов Съвет на директорите в петък. Той включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев.

 

Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6589 |08.06.2021 Експерти за санкционираните по „Магнитски“: Тук всички са ги виждали, че ядат и пият заедно, но не – няма връзка . 0| 2999 |08.06.2021 Богдан Кирилов: Няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност . 9| 5878 |07.06.2021 Илиян Василев: Чорапът като започне да се разплита, спиране няма . 4| 4086 |07.06.2021 Част от пенсиите няма да бъдат увеличени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads