Реклама / Ads
0| 2205 |08.10.2024 НОВИНИ

Предлагат нови правила за проследяване на пациенти, чакащи трансплантация

.
Българските болници отказват органи за трансплантация от Румъния по медицински причини, като остарелите данни в регистрите на чакащите пациенти застрашават шансовете им за лечение. Директорът на "Медицински надзор" Иванка Динева подчерта, че е необходимо редовно проследяване на състоянието на пациентите, за да не се губят възможности за трансплантация.
 

Болници в България отказват да приемат органи за трансплантация от Румъния поради медицински причини, обясни директорът на "Медицински надзор" Иванка Динева пред БНТ. Въпреки това, тя не разкри колко пациенти са изгубили шанса си за трансплантация заради остарели данни в регистрите.

 

Пациенти като Светослав Йорданов, който през 2023 г. чакаше чернодробна трансплантация, свидетелстват за трудностите, свързани с продължителния процес на наблюдение. Светослав получава нов черен дроб през юли миналата година и сега редовно се следи здравословното му състояние.

 

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски увери, че здравословното състояние на пациентите в списъка за трансплантация се актуализира всяка седмица по строго медицински показания. Въпреки това, липсата на обновени регистри е довела до загуба на шансове за трансплантация при някои пациенти.

 

Здравният министър и Динева призоваха здравната каса да започне да финансира редовното проследяване на чакащите пациенти, за да се избегнат пропуски.

През последната година България е отказала да приеме 40 органа от Румъния, а причините за това са свързани с медицински протоколи и надвишаване на исхемичното време, уточни Динева. ВМА също обясни защо е отказала черен дроб от Гърция, като отбеляза лошото състояние на органа и липсата на необходима техника за успешна трансплантация. Очаква се догодина ВМА да закупи машина, която да улесни подобни процедури.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2334 |08.10.2024 Осъждан блъсна полицай и го влачи на капака при бясно шофиране из Плевен . 2| 4679 |08.10.2024 Черен ден за българската музика: Почина един от основателите на „Ахат“ . 1| 3184 |08.10.2024 България подписа споразумение с Германия за доставка на модерни ПВО системи IRIS-T SLM . 6| 2314 |08.10.2024 Новият британски посланик у нас: България е ценен съюзник в НАТО. Ако Путин победи в Украйна, ще има сериозни последствия за Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads