Реклама / Ads
0| 2313 |22.10.2024 НОВИНИ

Вносът на лекарства за трансплантации два пъти по-голям от нуждите

.
Министерството на здравеопазването уверява, че няма недостиг на лекарствени продукти за трансплантирани пациенти в България, въпреки сигнали за затруднения от страна на пациенти. След извършена проверка, ведомството заяви, че наличностите са достатъчни за задоволяване на потребностите, като следващата доставка е планирана за ноември.
 

Днес Министерството на здравеопазването е извършило проверка и според Позитивния лекарствен списък и предоставената от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) информация, в страната има достатъчно количества от тези медикаменти за задоволяване на потребностите на българските пациенти. От началото на годината в България са внесени над 17 400 опаковки от необходимите лекарствени продукти, а до края на 2024 г. предстои да бъдат доставени още 9 100 опаковки.

 

По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), средният брой опаковки, които се отпускат на пациентите от аптеките и се заплащат от касата, е около 950 опаковки месечно. Това показва, че в страната се внасят два пъти повече опаковки, отколкото е нужно за задоволяване на потребностите на българските пациенти.

 

Следващата доставка на лекарствени продукти е планирана за началото на месец ноември, уточняват от Министерството на здравеопазването.

От ведомството допълват, че не са постъпвали други сигнали за липса на горепосочените лекарствени продукти, освен сигнала, подаден този месец от Иван

 

Димитров, председател на Българския пациентски форум. По този сигнал в момента се извършва проверка, за която отговаря Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора. Те имат задача да проследят ритмичността на доставките на съответния лекарствен продукт. Проверката ще приключи в рамките на текущата седмица, след което резултатите ще бъдат анализирани. Ако е необходимо, ще бъдат предприети съответните действия за осигуряване на нужните количества от медикаментите.

 

Министерството на здравеопазването ще продължи да следи наличностите на българския пазар и при установяване на недостиг на някои лекарствени продукти ще предприеме всички необходими законови мерки, за да защити интереса на българските граждани.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2460 |22.10.2024 Полша закрива руското консулство заради подозрения за саботаж . 0| 4030 |22.10.2024 МВФ предупреждава за риск от пазарен шок на фона на геополитическа и икономическа несигурност . 5| 2714 |22.10.2024 Протест с искане за оставката на вътрешния министър под прозорците на МВР . 3| 2372 |22.10.2024 Главният прокурор на Украйна Андрей Костин подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads