Реклама / Ads
51| 13491 |12.04.2020 НОВИНИ

Няколко милиона от свещи или живота на вярващите са по-важни за Синода?

.
Лекарите говорят – поповете мълчат. Медиците предупреждават за смъртоносна опасност – Синода мълчи. Хиляди българи излязоха на разходки и лаф моабет по градинки и площади - църквата си трае. А митрополитите и патриарха си поглеждат часовниците за по 20 хиляди евро и пресмятат разни неща…
 

Народът наизлезе на Лазарова събота. Днес е Връбница-Цветница, следва Страстната седмица с Велика сряда, Велики четвъртък, Разпети петък и самото Възкресение-Великден. Това са едни от най-святите и чествани дни от християнския свят. У нас около 5-6 млн християни (сборно за седмицата) посещават храмовете и манастирите всяка година. Купуват свещи, икони, кръстчета и всякакви други сувенири. Немалко си вземат бутилка ракия или манастирско вино, както и продукти от манастирските стопанства. Много хора пускат парички в кутиите за дарения. По най-груби изчисления това прави около 12-15 млн лева. Не, не съдим Светия синод, че прави тези сметки, защото парите са важни за поддържането на църкви, ремонтни работи и заплати на свещеници и монаси. Но нека го кажат честно, за да не изглежда, че църквата в дните на тежка криза не разбира опасностите. Ще се намери начин да се помогне. Но не с рискуване здравето и живота на вярващите.






В Йерусалим заради коронавируса е затворен храмът Гробът Господен, построен на мястото, където е погребан и възкръснал Исус Христос. В Йерусалим няма да се състои и традиционното шествие, на което обикновено се струпват над 30 000 души. На 8 април в Йерусалим доби бе въведен вечерен час, за да няма никой по улиците.

В Атон манастири затвориха врати, а няколко монаха са в болница, покосени от COVID-19.

 

Пуст е и площад Свети Петър пред Ватикана. Това не е било.

В Милано, който е епицентърът на епидемията в Италия, тенора Андреа Бочели на Великден ще пее религиозни химни в празна катедрала. Изпълнението ще бъде предавано на живо по телевизията и в YouTube.

 

Какво пречи на БПЦ да организира излъчване по телевизии, радия и YouTube някои от незабравимите изпълнения на Борис Христов, хор „Йоан Кукузел-Ангелогласният“, женския църковен хор в София и др.?

 

В Гърция арестуваха Кифирския митрополит Серафим, който не спазил решението да се затворят храмовете и да се отменят службите.

 

На 12 април католици, протестанти, агликанската църква, арменската и някои други ще предават онлайн служби от храмовете, но вярващи няма да напълнят храмовете. Не само заради забраната, но и защото разбират заплахата.

 

Диалогът църква-вярващи трябва да е честен и открит. Болно е, че БПЦ не прави достатъчно, за да предпази вярващите. Видяхме с какви коли и джипове пристигаха митрополитите за онзиденшната среща с премиера Борисов. Парад на автоизложението в Женева ли беше това? Какво ни демонстрира висшия клир? Това дразни. Чухме всякакви обяснения за сребърните лъжички и как Бог пази всички, но не чухме някой манастир да е дал подслон на бедни и болни хора, на възрастни в нужда… В Гърция, Сърбия, Румъния, Северна Македония, Украйна, Русия – това е традиция, а в тези дни на изпитание - приоритет.





Църквата ни трява да е в доброволие и диалог с науката, културата и проблемите на всички миряни, с особено внимание към младите. Когато медиците се обръщат с горещи послания към населението да не излиза – те трябва да бъдат подкрепени от всички. И църквата трябва да даде пример, а не митрополитите и патриарха да са спокойни, че за тях ще се погрижат в Правителствена болница, а миряните да се оправят както могат… Сигурно тези думи са силни и дори крайни, но и времето е такова.

Нека не надделяват търговците в храма.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4009 |10.04.2020 НС ще заседава извънредно заради промени в няколко закона . 2| 3921 |09.04.2020 Над 16 милиона американци вече са без работа заради COVID-19 . 16| 5910 |08.04.2020 Жоро Низамов: Няколко стотин хиляди души са семействата на артисти и творци, оставени без доходи . 4| 4229 |24.03.2020 Експерт: Бизнесът губи по 50 милиона лева на ден заради коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads