Реклама / Ads
0| 2980 |31.03.2022 НОВИНИ

„Няма абсолютно нищо. Останахме без дом”: 170 хил. души „оцеляват” в разрушения Мариупол

.
Източник: Twitter, MFA of Ukraine
В Мариупол, най-тежко пострадалия украински град от войната, според местните власти в капана на войната са останали около 170 000 души - почти 40% от населението му.
 

Много от гражданите се нуждаят от медицинско лечение, което се предоставя в град Запорожие: „Сега в нашия отдел има три деца. Всички са докарани от зоната на военни действия. В събота докараха тригодишно момченце от Мариупол. То беше ранено на 19 март, но нямаше как да бъде евакуирано - нуждае се от интензивни грижи”, разказва анестезиологът Алена Плевакина.

 

От началото на войната са загинали около пет хиляди мариуполци, включително повече от двеста деца. Руската армия обсажда града от края на февруари. В Мариупол 90% от сградите са повредени. Градът е неузнаваем. От парк „Веселка”, където преди войната през пролетта се засаждаха лалета, а на Нова година се поставя голяма елха, не остана почти нищо. Високи и ниски сгради от двете страни на река Калмиус се превърнаха в руини, пише Настоящее время.

 

В центъра на града стои разрушеният Драматичен театър. В него жителите на Мариупол се криеха от бомбардировките. Пред сградата на асфалта с големи букви, за да се вижда от въздуха, пише „деца”... На 16 март това не спаси Драматичния театър от руските бомбардировки. Жертвите им според местните власти са били триста души...

 

„Видях ранените. Видях деца с окървавени лица. Всички крещяха. Сградата започна да гори. Изтичах в главния вход. Видях врата, която водеше към концертната зала. Таванът се срути заедно с полилея”, спомня си Мария Кутнякова, жителка на Мариупол, която видяла нападението със собствените си очи.

 

В града цари хуманитарна катастрофа. Няма вода, няма парно. Храната се готви на огън. Получаването на хранителни стоки става все по-трудно всеки ден.

 

„Нямаме абсолютно нищо за ядене - осем души”, споделя друга жителка на Мариупол, която останала в града със семейството си...




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3963 |31.03.2022 Петков: Законността в България се връща. Г-н Гешев вече е абсолютно компрометиран . 0| 2971 |25.03.2022 Петков от Брюксел: Байдън ми каза, че абсолютно вярва в думите ми . 0| 3872 |18.03.2022 Слави Трифонов: Абсолютно съм съгласен с министър-председателя за Борисов . 0| 3034 |13.03.2022 Нинова за цената на олиото: Абсолютно изкуствено създадено напрежение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads