Реклама / Ads
2| 6071 |29.06.2007 НОВИНИ

Няма етническо напрежение в Кърджали, твърдят жители на града

.
Георги Първанов през 1999 г. разпоредил на социалистите в Кърджали да гласуват за ДПС. Писмото му и досега се пази в тайна. На 8 юли около 30 политически формации ще създадат общ фронт срещу хегемонията на Доган в региона и ще издигнат общ кандидат за местните избори. БСП също се включва в коалицията, ГЕРБ отказва.
 
Няма етническо напрежение в Кърджали. Въпросът с имената на улиците изкуствено се раздухва, той не е нов и е решен цивилизовано още преди осем месеца от общинските съветници. Това съобщиха за „Фрогнюз" жители на града, които се обадиха по повод твърденията на лидерът на БСП в града Милко Багдасаров пред Нова телевизия. Според тях било нормално да има улици с български и турски имена, както има църкви и джамии за изповядващите двете основни вероизповедания в региона.

Сегашният президент Георги Първанов всъщност е първият, който се намесил пряко в местни избори и повлиял на вота. Това станало през 1999 година на изборите за кмет. Различните политически сили в града тогава създават коалиция „НИЕ", която издига кандидатурата на Румен Димитров. БСП отказва участие в обединението и номинира своя лидер Милко Багдасаров. ДПС пък разчита на Расим Мусса. След първия тур най-много гласове получава Мусса, но не постига нужните 50 плюс един процента и се отива на балотаж.

Точно в този момент тогавашният председател на БСП Георги Първанов праща писмо до общинското ръководство на социалистите в Кържали, с което им нарежда на втория тур да гласуват за кандидата на ДПС. Така и става. Това всъщност бе разцепване на българския вот, за което днес БСП мълчи и пази тайната за онази депеша от „Позитано" 20.

Червените в града смятат, че са били изтъргувани българските интереси и на последните парламентарни избори. Тогава водачът на червената листа в Кърджали Стефан Данаилов тържествено даде дума, че ако не влезе депутат на левицата от региона, ще подаде оставка. Вместо това стана министър и забрави обещанието си, коментират местни хора.

На 8 юли около 30 политически формирования в Кърджали ще подпишат споразумение за издигане на общ кандидат за кмет. Ще предложим алтернатива на досегашното управление на ДПС, заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров. В коалицията този път се включва и БСП. Това заяви лидерът на социалистите в града Милко Багдасаров. Той смята, че от ръководството в София ще оценят правилно обстановката и няма да попречат на тези стъпки.

ГЕРБ засега остава извън това обединение. Бойко Борисов е категоричен, че ще имат своя кандидатура в Кърджали, както и в другите „смесени" райони. "ФН"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5510 |28.06.2007 Общината дава 51 автобусни линии на частници, градският транспорт няма да стачкува засега . 0| 5088 |22.06.2007 Дори 50 млн да се налеят в "Пирогов", заплатите няма да скочат и с 1 лев . 6| 7274 |19.06.2007 Девойки плачат от "сърце" преди теста за 7-ми клас, на момче му прилоша от напрежение. . 0| 6106 |06.05.2007 Няма да има политически чадър за никой, обещава премиерът Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads