Реклама / Ads
1| 3109 |29.04.2023 НОВИНИ

МО няма и идея колко повиквателни праща на резервисти и запасняци

.
Министерството на отбраната не знае колко повиквателни изпраща на резервисти и запасняци, стана ясно от отговор на ведомството на депутатско запитване. Въпросът е отправен от Божидар Божанов от “Демократична България”.
 

Питането на Божанков е направено в рамките на парламентарния контрол и се отнася до информация за броя на писмата, изпратени на резервистите и запасняците от януари 2020 г. досега. 

 

Отговорът гласи, че военните окръжия не събират и не съхраняват информация за броя, тъй като се актуализира всеки ден заради промяна на данните. 

 

"Министерство на отбраната може да злоупотребява с това си правомощие да привиква хора, за да създава у гражданите усещане, че повиквателните са свързани с текущ военен конфликт. И не можем да кажем дали това е обичаен темп на обновяване на "регистрите" или извънредна активност", коментира депутатът.

 

Преди около две седмици Министерството на отбраната заяви, че повиквателните за 2022 г. не са повече от тези, изпратени в годините назад от създаване на Централното военно окръжие през 2011 година, припомнят от в. “Сега”. 

 

Дейностите са регламентирани със Закона за резерва на въоръжените сили и Наредбата за военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време. 

 

“Централното военно окръжие (ЦВО) и военните окръжия в страната изпълняват ежедневните задължения по водене на военния отчет и комплектуване на военновременните формирования на въоръжените сили и структурите от системата за национална сигурност на Република България с ресурси от резерва (запасни и техника-запас) за военно време. Всяка година се извършва  актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет”, посочват в отговора си от МО. 

 

От отговорите до Божанов, който бе министър на електронното управление в четворната коалиция, става ясно още, че към момента не се предвижда събирането на данни за резервисти, запасняци и собственици на техника-запас да става по електронен път от масивите на други институции (заболявания, трудови договори и т.н.). Ако информацията се събира електронно, биха се спестили административни разходи. Но отговорът е, че било важно данните да се представят лично на място, а и съответният човек да положи подпис.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3048 |28.04.2023 КС попари ГЕРБ. Няма да тълкува Конституцията за разследването на главния прокурор . 8| 2782 |28.04.2023 ПП-ДБ няма да “клекнат” и да покажат състав на кабинет на ГЕРБ . 18| 3251 |28.04.2023 Близо 80% от работодателите притеснени: Няма хора за работа . 40| 2903 |28.04.2023 Костадинов пак опитва със закона за чуждестранните агенти и се надява да няма отпор като в Грузия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads