Реклама / Ads
40| 2903 |28.04.2023 НОВИНИ

Костадинов пак опитва със закона за чуждестранните агенти и се надява да няма отпор като в Грузия

.
“Възраждане” отново внасят законопроекта си срещу чуждестранните агенти, който според тях цели да освети начина, по който се финансират медии и неправителствени организации. Партията на Костадин Костадинов твърди, че законопроектът е създаден по модела на действащото в САЩ законодателство, но истината е, че приликите с мракобесния закон на Русия, с чиято помощ държавата постави в хватка медии и НПО-та, съществува.
 

Лидерът на формацията Костадин Костадинов посочи, че в Европейската комисия в момента започва процедура по приемането на директива, която да регламентира работата на чуждите агенти в Европейския парламент.

 

“Считам, че в този конкретен случай би следвало да получим подкрепата на всички политически сили в българския парламент. Съмненията, че някоя партия, медия или организация прокарва чужди интереси срещу заплащане се сипят и валят като из ведро в обществото. Ето защо сега можем да стъпим върху основата на ЕК и считаме, че с този законопроект ще успеем да наложим един такъв законов ред, обясни Костадинов.

Той обаче остана скептичен, че законопроектът ще мине на две четения, предвид – по думите му – „оставащите няколко седмици живот на парламента”.

 

От “Възраждане” се надявали да няма ситуации като в Грузия, където също бил преписан американския закон, а американски агенти излезли да протестират.

 

Сравнението с Грузия е смешно. 

 

В протестите срещу готвения от властите закон се включиха хиляди хора. Управляващата партия “Грузинска мечта” бе обвинена в политика, ориентирана към Русия, а гневът кипна след идеята за закон срещу чуждестранните агенти, който притесни мнозина заради потенциала си да се превърне в повод за репресии срещу журналисти и инакомислещи, точно както е в Русия. Законът за чуждестранните агенти даде на Москва възможност да повдига обвинения и да преследва независими медии и журналисти.

 

Напрежението по време на протестите предизвика сблъсъци. В една от вечерите на масовото недоволство арестувани са били над 60 души, сред които и журналисти. Съобщи се за малтретиране от страна на полицията. 

 

Недоволството обаче даде резултат и управляващата партия оттегли законопроекта си. 

Законопроектът на “Възраждане” изисква саморегистрация на всички физически и юридически лица, които на годишна база, пряко или косвено, са получили финансова или материална помощ над 1000 лв. и се занимават с разпространение на информация чрез медиите, с обучение и с политическа дейност.

 

Според проекта на партията на такива “агенти” се забранява да извършват дейност в държавни и частни детски градини, училища и университети, болници, структури на МВР и БАН. Забранява им се да участват в политически дейности и да получават държавно и общинско финансиране.

 

Какво е чуждестранен агент според американския закон?

 

Factcheck сравниха двата законопроекта. 

 

Според американското законодателство това е всяко лице, което действа като агент, представител, служител или по друг начин по нареждане, искане или под ръководството или контрола на “чуждестранен принципал“ - чуждо правителство, партия, лице извън САЩ, с изключение на американски граждани с местожителство в страната или организация, създадена съгласно законите за чужда държава.

 

Според “Възраждане“ за „чуждестранни агенти“ у нас трябва да бъдат обявени български медии, получили средства от фондация “Америка за България“, която се финансира от американското правителство. Фондацията се финансира със собствени средства, не с пари на американската държава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2708 |26.04.2023 Кремъл решава ”текущи политически проблеми” с промени в Закона за гражданството . 15| 3121 |21.04.2023 Радев към „Възраждане“: Заявихте, че ще бъдете опозиция в 49-ото НС. Костадинов: Не, готови сме да управляваме . 3| 2871 |19.04.2023 Милен Цветков ни гледа от отвъдното, а убиецът му се опитва да отложи присъдата . 0| 3453 |18.04.2023 Баба пише през сълзи: Внучката Велислава Костадинова, на 15 г., изчезна преди 5 дни. Помогнете!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads