Реклама / Ads
0| 2148 |30.07.2024 НОВИНИ

„Няма шампоан, няма сапун“. Въшки, краста и зарази мъчат децата в Газа

.
Снимката е илюстративна Източник: личен архив
Постоянен поток от нещастни деца и разтревожени родители се вливат в дерматологичния кабинет в болница Насър в централната част на Газа.
 

Малко дете със синя панделка в косата ридае, докато майка й показва как червените и бели петна, покриващи лицето й, са се разпространили по врата и гърдите й.  Друга жена повдига дрехите на малкото си момче, за да разкрие обривите по гърба, бедрата и корема му. По китките му има отворени рани от чесане, предава Ройтерс.

 

Кожните заболявания се разпространяват безконтролно в Газа, предупредиха здравни служители.  Причината, казват те, са ужасяващите условия в пренаселените палаткови лагери, в които се живеят стотици хиляди палестинци, прогонени от домовете си.







В комбинация с летните горещини и колапса на канализация, из лагерите има басейни с открити канализационни води на фона на 10-те месеца бомбардировки и офанзиви на Израел.

 

Лекарите се борят с повече от 103 000 случая на въшки и краста и 65 000 случая на кожни обриви, според Световната здравна организация.  В населението на Газа от около 2,3 милиона души са регистрирани повече от 1 милион случая на остри респираторни инфекции от началото на войната, заедно с повече от половин милион случаи на остра диария и повече от 100 000 случая на жълтеница, според Програмата за развитие на ООН.







Чистотата е невъзможна в паянтовите палатки, направени от окачени одеяла или найлонови чаршафи и буквално натъпкани една до друга.

 

„Няма шампоан, няма сапун“, каза Мунира ал-Нахал, живееща в палатка в дюните край южния град Хан Юнис.  „Водата е мръсна. Всичко е пясък, насекоми и боклук", споделя жената.

 

Палатката на семейството й е претъпкана с внуците й, много от които имат обриви. „Едно дете започва да се чеше и заразата бързо се разпространява сред останалите“, каза ал-Нахал.

 

Палестинците в лагера споделят пред агенцията, че е почти невъзможно да се получи чиста вода. Някои мият децата си в солена вода от близкото Средиземно море.







Хората са принудени да носят едни и същи дрехи ден след ден, докато успеят да ги изперат, след което веднага ги обличат отново. Мухите са навсякъде, а децата играят в пясък, затрупан с боклуци.

 

"Първо бяха петна по лицето й. След това се разпространи по стомаха и ръцете й, по цялото й чело. Боли, сърби, а няма лечение. Или ако има, не можем да си го позволим“, каза Шайма Маршуд.

 

Разпределението на хуманитарни доставки, включително сапун, шампоан и лекарства, се е забавило, тъй като израелските военни операции и общото беззаконие в Газа правят движението на камиони с помощ твърде опасно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2148 |30.07.2024 Месечен доклад на МВР: Със 73,6% са намалели опитите за незаконно преминаване на границата . 1| 2162 |30.07.2024 Сестри Стоеви се класираха за първи път в кариерата си на 1/4-финал на двойки в Париж . 8| 2437 |30.07.2024 Цените на жилищата в София се изравниха с тези в Атина . 1| 2220 |30.07.2024 Тръмп нарече церемонията по откриването на Олимпийските игри "позорна"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads