Реклама / Ads
0| 3913 |22.08.2017 НОВИНИ

Няма учители, няма и държавна политика в образованието

.
Над 400 преподаватели се търсят за столичните училища. Над 150 са обявените свободни места за учители и възпитатели във Варна. 80 учители се търсят във Великотърновско, а директори на училища в района на Кърджали се въздържат да назначават преподаватели преди началото на учебната година.
 
Това  стана ясно от анализ на местната организация на Съюза на българските учители, цитирана от БНР. В  района има глад за квалифицирани кадри.От няколко месеца професията учител е в сводката на Бюрото  по труда в Кърджали. Миналата седмица се търсеха 14 преподаватели, а тази - само  7. Четири от вакантните места са за детска градина. На този етап не може да  бъде посочена точна цифра на търсените педагози, уточниха от Съюза на  българските учители.

Защо? Отговор дава регионалният председател Нели Арнаудова: "Много работодатели се въздържат от това да назначават в  момента или да обявяват свободни работни места, защото не знаят как ще бъдат  формирани нормативите на учителите, които са на работа в училищата.

Според "вечната" шефка на синдиката на учителите Янка Такева все още не можем да говорим за национална криза за учители,  защото по статистика тази криза ще настъпи някъде след пет-шест години Все пак госпожата изрази своите опасения, че липсват специалисти по природо-математически предмети заради липсата на завършващи висше образование млади хора.

Вече е ясно, че дори обявеното увеличение на учителските заплати, колкото и незначително да е то в момента, няма да привлече нови хора към професията. А перспективата след 4 години заплащането да е около средното за страната не може да нахрани никого, така че да очакваме решаване на проблема само с едно обещание  е повече от наивно.Защото без държавна политика в образованието, разчетена поне за пет години, нищо няма да се случи. Ще се работи "на парче" и толкова. А това не дава резултат, така че да му мислят родители и ученици.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3806 |19.08.2017 Няма война между Тръмп и бившия му главен стратег . 0| 4059 |17.08.2017 Социалният министър: Промени в пенсионната система няма да има. Ерго, пенсиите остават мизерни . 6| 5619 |17.08.2017 След 10 години няма да има български ябълки на пазара . 0| 3914 |17.08.2017 Експерти: Няма опасност за България от заразените яйца и месо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads