Реклама / Ads
4| 3133 |13.03.2023 НОВИНИ

Нидерландия затяга ограниченията върху износа на чипове за Китай

.
Правителството на Нидерландия обяви, че налага допълнителни ограничения на износа на машини за производството на полупроводници за Китай. Това стана ясно от писмо на министъра на търговията Лизе Шрайнемахер, която заяви, че това е ”нужен” ход за подсигуряването не само на националната сигурност.
 

Новината идва месец след като стана ясно, че САЩ са успели да склонят Нидерландия и Япония да се присъединят към техните санкции срещу технологичния сектор в Китай. Това съобщава „Капитал“ в своя публикация. Трите страни най-големите производители на модерни машини за производство на микрочипове, като по този начин достъпът на Пекин до авангардни чипове ще бъде прекъснат. Вашингтон прие подобен пакет от рестрикции през октомври.

 

Правителството в Амстердам иска да попречи на възможността местна технология да бъде използвана във военни системи или оръжия за масово унищожение, пише Шрайнемахер. Тази формулировка е изключително близка до тази, която бе използвана и в САЩ. Освен това според министъра това е нужна стъпка за запазване на статута на страната като лидер в производството на най-модерните чипове и придържане към политиката на "Нидерландско технологично лидерство", пише Financial Times.

 

Първият пакет от ограничения на износа за Китай беше представен през 2019 г., когато бяха забранени доставките на машините за екстремна ултравиолетова литография (EUV), които се използват за създаването на най-скъпите и модерни полупроводници. В момента Нидерландия добавя към този списък и редица машини, които използват дълбока ултравиолетова литография (DUV).

 

Министърът подчерта, че "хирургическите" мерки ще включват само системи с много високи спецификации, които могат да направят най-малките и най-мощните чипове. Правителството също така обяви, че ще настоява за включване на подобни изисквания за износа в контекста на т.нар. Васенаарско споразумение - многостранен орган, в който 42 участващи страни се споразумяват за контрол върху износа на конвенционални оръжия и стоки с двойна употреба, които могат да имат както граждански, така и военни приложения.

 

Една възможна пречка пред приемането на предложението обаче би бил фактът, че Русия също е част от споразумението и може да се възползва от правото си на налагане на вето. Отношенията между Москва и Пекин са добри, като това става все по-вярно с течението на войната в Украйна. За да може да бъде избегнат подобен сценарий, Нидерландия ще изготви своя свой собствен лист с ограниченията за износ, който ще сподели със заинтересовани страни, пише още „Капитал“.

 

Световният лидер в сектора на машини за производство за чипове ASML заяви, че новите мерки ще засегнат само определени модели. "Въпреки че ASML не е получил никаква допълнителна информация относно точната дефиниция на "най-напреднали", ASML тълкува това като "критично потапяне", се казва в изявление. Компанията също така заявява, че не очаква това да има "съществен ефект върху нашите финансови перспективи, които сме публикували за 2023 г., или за нашия по-дългосрочен сценарий". На Китай се падат 18% от портфейла с поръчки на компанията, каза нейният главен финансов директор Роджър Дасен пред Politico в края на януари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3089 |04.03.2023 В Нидерландия Група за диалог ще разгледа престъпленията в Украйна . 4| 4240 |13.02.2023 Руската примка около Бахмут се затяга . 0| 3175 |27.01.2023 Япония затяга санкциите срещу Русия . 6| 3171 |24.01.2023 Нидерландия подкрепя Румъния за Шенген, нас не

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads