Реклама / Ads
1| 3960 |19.10.2018 НОВИНИ

Д-р Нигяр Джафер: Имаме чувството, че управлява Орешарски

.
Зам.-председателят на Народното събрание и членът на Комисията по здравеопазването д-р Нигяр Джафер.
Д-р Джафер коментира състоянието на здравеопазването с думите: ”Още имаме чувството, че управлява Орешарски”. Според нея отговорността за състоянието на сектора е на управляващите, а ако Борисов смята, че ценностите на Валери Симеонов не са негови ценности, трябва да му поиска оставката.
 

В предаването "Лице в лице" заместник председателят на Народното събрание  Д-р Нигяр Джафер коментира защо ДПС ще подкрепи вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов, внесен от БСП.  Тя припомни, че милион  и 300 милиона лева са откраднати от системата на здравеопазването още при предишното правителство на Бойко Борисов. "Симеон Дянков е човекът, който накара тогава групата на ГЕРБ да подкрепят това решение. Това е една огромна кражба, която е престъпление срещу хората, които си плащат здравните вноски", посочи Джефер.

 

ДПС ще подкрепи вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради безвремието в здравеопазването, заради това, че е сринато доверието в здравеопазването, заради това, че България продължава да бъде в челни позиции по ключови показатели. Например страната ни е на първо място по смъртност в ЕС, на последно място по средна продължителност на живот. В България детската смъртност е над средно европейските нива. "Ще гласуваме за вота, заради причините, които доведоха до това състояние", каза още д-р Джафе.

 

"Правим едно здравеопазване, което е постфактум, винаги се тича след събитията.  Тези дни решаваме проблемите на хората, които чакат белодробна трансплантация. Предходната седмица на пожар трябваше да се решава проблема на хората, които са на хемодиализа в болницата във Видин. Следващите дни най-вероятно ще се решават проблемите на съдебните медици, защото те отказват да правят важни за МВР експертизи. Това се случва заради липсата на съгласие и експертен разговор на високо ниво", коментира още д-р Джафер.

 

"Парадоксално е да имаме европейски комисар по цифровизацията, а да нямаме най-елементарна интегрирана електронна система в здравеопазването, чрез която всеки пациент да може да следи какви средства се разходват за лечението му", каза още д-р Джафер.

 

Зам. председателят на НС обърна внимание, че ДПС  са приветствали предложенията на здравния министър Кирил Ананиев, но им консенсус, че нещата в здравеопазването не са добре. Демонополизацията на Здравната каса е един модел, който е близък до модела, който е представен от ДПС. "Очакваме избора на един от двата модела и да видим на къде ще тръгне системата. Не само ние, всички чакат промени", каза още д-р Джафер. Според думите й фалшивите имитации на консенсус няма да свършат работа. Трябват реални действия. ДПС се надяват министърът да не се уплаши и да има подкрепата, която му е необходима.

 

Д-р Джафер изказа и личната си позиция е, че не трябва да се поставят всички лекари под един знаменател. Тези които нарушават трябва да бъдат наказани, но има изключителни лекари, които работят съвестно в една агресивна среда. Има хиляди лекари, благодарение на които системата работи. Сатанизирането на образа на българския лекар е най-вредното нещо, което беше наложено в системата, коментира още тя. Според нея пари може да се намерят, но човешкия ресурс е най-големия проблем в системата. Има цели региони, в които липсват специалисти. Липсата на медицински сестри е по сериозна от липсата на лекари.

 

Д-р Джафер коментира и скандалното изказване на вицепремиера Валери Симеонов, заради което БСП и майките на деца с увреждания поискаха оставката му. „Във всяка нормална страна този вицепремиер отдавна щеше да си е заминал. Да ви припомня ли, че този човек блъскаше възрастна жена преди време на границата и наричаше с едни имена едни жени от един етнос“, заяви тя, като посочи, че искането на премиера да се извини не е адекватно. Тя припомни и няколко скандални случая с Валери Симеонов, като единия от тях беше, когато той блъскаше възрастна жена на границата.

 

Обръщайки внимание на ресорите на вицепремиера Валери Симеонов Джафер допълни, че ако Борисов смята, че ценностите на Симеонов не са негови ценности трябва да му поиска оставката.

 

По повод скандалите около лидера на „Атака“ Волен Сидеров, че е ходил в Сараите д-р Джафер обясни, че много хора ходят  и още повече искат да ходят при Ахмед Доган. „Това сигурно не е новина. Знаем, че ДПС е редовният виновник, но нека ако обичат да си решават проблемите по друг начин и принципно. Иначе отдавна сме казали, че те  не трябва да участват в управлението по ред причини“, категорична бе д-р Джафер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3877 |18.10.2018 Ген. Попов за самолетите: Трябват ни 6 години, за да имаме 16 нови самолети . 1| 4422 |17.05.2018 Заев: Имаме решение с Алексис за името на Македония . 1| 4517 |10.05.2018 Нинова след срещата с Валери Симеонов: Имаме нова ситуация – търсят се плаващи мнозинства . 9| 7817 |26.03.2018 Ген В. Григоров пред Фрог: Имаме сериозни пробойни, за да сме в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads