Реклама / Ads
6| 2623 |03.08.2023 НОВИНИ

Никола Кицевски: От 30 години отношенията между България и РСМ се влошават съвсем съзнателно

.
Никола Кицевски: От 30 години отношенията между България и РСМ се влошават съвсем съзнателно Източник: БГНЕС
В последните 30 години отношенията между България и РСМ се влошават и то съвсем съзнателно, заяви пред БНР Никола Кицевски - журналист и писател.
 

"От една страна това се прави абсолютно съзнателно от голяма част от управляващите поредните правителства в Македония, не от всички, разбира се.

 

От друга страна - от т.нар. български патриоти, които с действията си вместо да допринасят за интереса на България, те само подкопават позициите на нашата страна и допринасят също за влошаването на тези отношения".


За честването на Илинденско-Преображенското въстание, той изказа мнение, че отбелязването на този ден трябва да става съвместно от двете държави. "И президентът, и премиерът присъстваха и изнесоха речи.

 

И в двете речи те не се притесниха да посочат историческата истина, което веднага ще предизвика ответната реакция", посочи той.


"Вчера беше поставен въпросът от сръбска страна за сръбско малцинство в България. Това са неща, които някак ги пропускат управляващите у нас и специално тези, които се занимават с външната ни политика", подчерта Кицевски в интервю за предаването "12+4". 
 
"Колкото повече се приближаваме към нашите политици, толкова повече виждам приказване на думи и толкова повече пълна незаинтересованост от това, което ще се случи, и пълно безхаберие и некадърност от това, което трябва да постигнем - като започнем от този договор за добросъседство и сътрудничество, който беше подписан, който беше изнуден и който е съставен доста некомпетентно от наша страна без конкретни изисквания и без да се поемат някакви ангажименти и най-вече без механизми за това тези ангажименти да влязат в сила, като минем през нашето поведение при кандидатстването на Македония за ЕС.

 

Сега от македонска страна казват - ние не искаме да ни се поставят повече условия, а България казва "Ние няма да поставяме повече условия, само това е условието - българите да бъдат вписани в Конституцията като един от държавотворните народи в Северна Македония.

 

Не е това условието. Дали ще бъдеш вписан в някакъв документ или не, това не означава, че ще бъдат спазвани правата на българите", коментира журналистът.


По думите му на хората, които участат в историческата комисия от македонска страна, им се плаща, за да фалшифицират историята:


"Тяхната кариера зависи от това колко по-добре ще фалшифицират историята".
 
Според него трябва да бъде издигнато ново искане - за отваряне на досиетата на югославската тайна полиция и УДБА. 


"Не е нужно да се отварят досиетата, както при нас, до 1989 г., достатъчно е до 1953 1955 г. и във всички тези досиета ще се види, че всички, които са преследвани, са преследвани заради това, че са били българи.

 

Това трябва да е първо част от разговора между България и ЕС, защото за да може България да кандидатства в ЕС и НАТО, това беше едно от негласните условия и България за добре или зле го изпълни.

 

Такова условие ЕС не е поставял към Скопие или САЩ. Това условие го няма в досегашната ни преговорна рамка. Много биха се притеснили някои политици или наследници на български политици, особено от квотата на т.нар. русофили. Има много неща, които ще се разкрият".


Според него е достатъчно този въпрос да се постави към присъединяването на Сърбия. 


Кицевски посочи сегашният интерес на България:


"Да се съхрани историята такава, каквато е. Второ - да имаме една добросъседска държава, каквато нямаме - тази нация в момента се изгражда единствено на антибългарска основа".


Никола Кицевски е редактор на книгата на баща си Димитър Кицевски "Македония под игото. Поменик на мъчениците". По думите му раната "Македония" може да бъде затворена със смяна на поколенията и смяна на "господстващата върхушка в Скопие, която е тотално зависима от Белград".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2993 |03.08.2023 Гълъб Донев: Обвиненията на Николай Денков към служебния кабинет са смешен плач . 1| 2558 |02.08.2023 120 години от Илинденско-Преображенската епопея . 13| 3658 |01.08.2023 Шафрантията може да ходи, а аз да кимам? БАН наказа свой служител, защитил Георги Николаев . 2| 2792 |01.08.2023 Макетното ножче на Георги Николаев и протестите срещу насилието: Ново черно петно върху репутацията на България навън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads