Реклама / Ads
13| 3735 |01.08.2023 НОВИНИ

Шафрантията може да ходи, а аз да кимам? БАН наказа свой служител, защитил Георги Николаев

.
Институтът по математика и информатика към Българската академия на науките наказва свой служител, публично подкрепил насилието над 18-годишното момиче от Стара Загора, което бе обезобразено с макетно ножче от приятеля си Георги Николаев. Става дума за Радослав Марков, който в коментар във Facebook заяви, че насилието е естествена черта от мъжката природа и няма да се промени с “лудо-демократични, джендърски и феминистки заклинания”.
 

“Шафрантията може да си ходи, доти иска, може да се оплющи с целия град, а аз само мога да кимам недоволно отстрани?”, пита Марков в социалната мрежа. 

Това е вторият подобен случай, станал обществено достояние, в който служител ще бъде наказан от работодателя си заради публичната подкрепа спрямо насилието над 18-годишното момиче. Припомняме, че Виктор Костов, който бе задържан от полицията заради заплахи към близки на жертвата, а после пуснат на свобода, също беше освободен от работа от “Мини Марица - изток”, които публично се разграничиха от изказването му в подкрепа на Георги Николаев. 

 

Впоследствие от Института по математика и информатика към БАН обясниха, че публикуваното от служителя им мнение е в пълно противоречие с политиката и обществената роля на Института. 

 

"Намираме всяка форма на агресия – вербална, психическа и физическа – за крайно неприемлива и в разрез с общоприетите норми на поведение и със законите на Република България. Всяка изказана подкрепа или одобрение на подобни прояви на агресия са несъвместими с разбиранията ни за цивилизовани човешки отношения, които се основават на взаимно уважение и толерантност", става ясно от позицията им.

 

Не е ясно какви ще бъдат административните мерки, които ще предприемат от Института, за да накажат служителя си. Възможностите се проучват, а когато бъде взето решение, ще има и нова позиция.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2657 |30.07.2023 Актуализация може да спъне шофьорите при покупка на е-винетки утре . 17| 2768 |30.07.2023 Партийният интерес може да скъси времето на кабинета, смята Кирил Петков . 5| 4501 |29.07.2023 Ивайло Цветков-Нойзи: Виждам нещо историческо, говорим за еволюция! Изведнъж всичко може . 16| 5743 |28.07.2023 Министър Андрей Цеков: АМ ”Тракия” с трите си ленти не може да поеме трафика към морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads