Реклама / Ads
2| 1971 |14.10.2024 НОВИНИ

Учениците от НПМГ с обръщение: Не пипай моята гимназия

.
Източник: НПМГ
Учениците от НПМГ излязоха с видео обръщение: Не пипай моята гимназия
 

Учениците от НПМГ излязоха с видео обръщение: #НеПипайМоятаГимназия във връзка с казуса, пиар експертът Любомир Аламанов, изрази своята подкрепа чрез пост във фейсбук. Ето какво написа той.

 

"Браво на учениците от НПМГ!!!
Младите хора са се вдигнали, за да защитят учителите си, образователната система и здравия разум от истериите на политическите измамници. Застанали са с имената си и с лицата си и не ги е страх да изкажат подкрепата си. Не ги е страх да поискат да живеят в нормална държава, в нормално общество, в нормален свят.
Браво, млади хора!!!
Ако случайно сте забравили кой прие мракобесния закон, по който сега се преследват учители и се тормозят училища, това са Възраждане, ГЕРБ, ИТН и БСП. Може да им благодарите, че за пореден път гонят младите хора от България. Само и само да уплашат някого и да вземат някой глас в повече.
Срам за тези политически сили, респект за младите хора!
И само да ви питам:
- след като учениците могат смело да се изправят срещу насилниците, дърпащи цялото ни общество към феодалния изток, защо вие да не можете?
- след като те имат сили и желание да имаме по-добра държава, защо вие да нямате?
- след като те защитават демокрацията и правата на човека, защо вие не искате да го направите?
Единственият начин да подкрепите младите хора и да спрете политическите измамници, е да бъдете активни. Да протестирате шумно и да отидете и гласувате.
Ядосайте се най-после и гласувайте! Трябва да спасим бъдещето на децата!
Браво, млади хора! Дано и ние, по-дъртите, сме на вашето ниво след две седмици.
Спокоен ден"! 

 

 

Frognews припомня, че конфликтът в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) започна в началото на учебната година, когато синът на Ани Кирилова получи двойка по география. Момчето завършило първия срок за учебната 2023/24 с недостатъчна оценка, което предизвикало недоволството на майката. Тя била убедена, че оценката не била следствие от незнание, а от отказа на сина ѝ да изпълни самостоятелна работа, свързана с Истанбулската конвенция. Според Кирилова, детето ѝ получило двойка именно заради неизпълнението на заданието, за което учителят по география на 9а клас, Даниел Христов, потвърдил, че е било по желание. В паралелката, в която учел синът ѝ, имало 29 ученици, от които само 7 изпълнили заданието. Въпреки че оценките на останалите 22 ученици били по-добри, само синът на Кирилова получил двойка.

 

След проучване от страна на НПМГ, се установило, че синът на Кирилова вече имал една слаба оценка по география преди заданието, и че е отказал поне веднъж да бъде изпитван. През втория срок момчето не присъствало на занятия (поради здравословни или семейни причини), не посещавало консултации и не се явило на три насрочени изпита, което довело до оставането му с двойка за срока и без оценка за годината. Кирилова започнала да критикува работата на различни учители, които наричала некомпетентни, и проявила свръхактивност в комуникацията с училището, което предизвикало недоволство сред родители и учители. Във връзка с цялата ситуация, НПМГ публикували официални факти, в които уточняват, че синът на Кирилова е получил двойка заради непредставяне на зададеното и неявяване на изпити.

 

Случаят придобил по-широк отзвук, когато Ани Кирилова се срещнала с депутата от "Възраждане" Ангел Янчев. Той се свързал с директора на училището преди последния поправителен изпит и настоявал за информация относно случая, но отказал да се срещне с училището, за да чуе тяхната позиция. Директорът изразил, че е имал чувството, че се оказва натиск.

 

От НПМГ подчертават, че не желаят името им да се използва за политически цели и че конфликтът е от частен характер. Те твърдят, че случаят създава психически тормоз върху персонала на гимназията и общността.

 

На фона на всички тези събития, кандидатът за депутат от ПП-ДБ, акад. Николай Денков, заявява, че "Възраждане" манипулира обществото с фалшиви проблеми и цели да печели политически точки за сметка на образованието. Друг кандидат от същата партия, Красимира Величкова, описва случая като класически пример за политическа пропаганда, която води до тормоз на учителите и стигматизация на теми, свързани с човешките права. Същевременно, лидерът на "Възраждане", Костадин Костадинов, определя включването на партията в случая като "нечистоплътно" и класифицира задачата по Истанбулската конвенция като "хомосексуална пропаганда".

 

След последиците от случая, много родители и учители изразяват загриженост относно влиянието на политиката върху образованието и начина, по който подобни конфликти могат да повлияят на учениците и училищната среда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 1293 |14.10.2024 Японският министър-председател: Готови сме за всякакво развитие на ситуацията около Тайван . 1| 1220 |14.10.2024 Как да възстановите загубената си трудова книжка? . 3| 1838 |14.10.2024 Началникът на израелския генерален щаб: Нападението на Хизбула срещу наша военна база е тежко, последствията са болезнени . 4| 2242 |14.10.2024 Срещу 10 хил. лв. гаранция: Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излиза от ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads