Реклама / Ads
1| 3139 |03.05.2023 НОВИНИ

Преподавателят Николай Йорданов пред Фрог: ChatGPT не може да роди оригинална мисъл

.
ChatGPT е AI чатбот, разработен от базираната в Сан Франциско компания OpenAI Източник: БГНЕС
За способностите на чатбота разговарямe с д-р Николай Йорданов, лектор по Компютърни науки в университета Голдсмитс, Университета на Лондон.
 

ChatGPT е AI чатбот, разработен от базираната в Сан Франциско компания OpenAI. Компанията е съоснована през 2015 г. от Илон Мъск и Сам Олтман и е подкрепен от известни инвеститори - най-вече ”Microsoft”.

 

Това, което прави ChatGPT толкова впечатляващ, е способността му да произвежда човешки отговори, благодарение на огромното количество данни, върху които се обучава.

 

До януари ChatGPT натрупа 100 милиона активни потребители само два месеца след стартирането си, което го направи най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята, според бележка на UBS.

 

ChatGPT предизвика голям интерес, защо е така?

 

Д-р Йорданов коментира: „По принцип изкуственият интелект има два аспекта. Първият е  индукция - това е правене на заключение за общия характер на дадено явление въз основата на характеристиките на някое отделно събитие, съдържащо се в него.

 

Вторият е дедукция - означава извеждане на особеното и единичното от общото. Дедукцията е изкуствен интелект“, обяснява той.

 

По думите  му, изкуственият интелект е възникнал в началото на деветдесетте години на миналия век.

 

„Изкуственият интелект е търсене на решение в огромно пространство от информация. И неговата задача е да реже, да скъсява пространствата на решенията.

ChatGPT има вградени правила. Това са правилата на английския език, за съставяне на синтактически правилни изречения. Той може да прави  изречение от подлог, сказуемо, допълнение.

 

И той, понеже има достъп до огромна база информация на облака на Майкрософт, търси по думички и съставя изречения.

 

Но ChatGPT прави компилация от изречения без да създава нова мисъл. Не може да прави индукция. ChatGPT не е способен на оригинално мислене."

 

Учените казват, че ChatGPT има своите ограничения. Отговорите от чатбота могат да съдържат фактически неточности. Например, може да измисли фалшиви исторически имена и книги, които не съществуват. Уил Уилямс, вицепрезидент по машинно обучение в британската стартираща AI компания Speechmatics, каза пред CNBC. „Никога не знаеш кога моделът влиза в контакт с реалността и не халюцинира твърде самоуверено.“

 

Д-р Йорданов коментира:„Това може да е много опасно, защото ChatGPTможе да компилира погрешно. Може да компилира фалшива информация. При него няма контекст – това е завършена част от изречение, определящи смисъла на словосъчетанието. СhatGPT не създава контекст, не може да различи смисъла.

 

Той съставя изречение от думички, но без контекст. Например граматиките за програмните езици ти дават рецепта как да изпълниш поредица от действия, но компютрите повече не могат.

 

ChatGPT симулира контекст. Фейсбук, например, нае 20 фирми в САЩ и в Канада с хора, които да четат новините и да отсяват фалшивата информация. Това чатбота не може да го направи.

 

Единственото, на което ChatGPT е научен, са граматическите правила за съставяне на изречения и то на английски език. Всичко останало е симулация.“

 

Разговаря Росица Николаева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3112 |03.05.2023 Николай Денков: Няма да преговаряме с ГЕРБ-СДС за министри и заместник-министри . 6| 3182 |02.05.2023 Емануил Йорданов за атентата срещу Гешев: Има някои несъответствия, които са смущаващи за мен . 10| 3334 |28.04.2023 Николай Денков: Още няма решение за кабинет, но виждам Асен Василев и Кирил Петков в изпълнителната власт . 13| 3329 |27.04.2023 Неофициално: Николай Денков кандидат за премиер в кабинет на ПП-ДБ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads