Реклама / Ads
0| 12047 |03.09.2022 НОВИНИ

Николай Стайков от Антикорупционния фонд: След решението на ЕСПЧ има основание за ново дело по отнемане на лиценза на КТБ

.
Николай Стайков
Институциите, начело с прокуратурата, умишлено спряха да информират и за хода на делото, и за отделените над 20 досъдебни производства, които трябваше да отговорят на много въпроси за политическите и медийните връзки около банката. В момента това решение на ЕСПЧ е хубав повод да погледнем и към по-голямата част от казуса.
 

Това каза пред БНР Николай Стайков от Антикорупционния фонд по повод решението на ЕСПЧ от тази седмица, че КТБ е била лишена от справедлив съдебен процес при делото за отнемането на лиценза ѝ.


Това дело по никакъв начин не се отнася към другото дело – за източване на КТБ, което е в Специализирания наказателен съд, който беше закрит и сега то трябва да бъде гледано в Софийски градски съд от същите съдии, подчерта той.


До делото в ЕСПЧ се стигна, след като Върховният съд у нас не допусна да се обжалва отнемането на лиценза от БНБ. Решението на Европейския съд много ясно посочва проблема - в Закона за кредитните институции, който не казва кой има право на обжалване и дали това са изпълнителните директори на банката, представляващи институцията до нейното затваряне, или назначените квестори от БНБ. Това е една законова дупка, която, за съжаление, не е била поправена години наред. Има две решения на ЕСПЧ, които са много сходни, от 2005-та и 2015-а. Те обаче не са залегнети в сегашния закон у нас, приет 2006-а и променян по няколко пъти годишно.


„Една много важна новина от преди два дни е, че Министерството на финансите, в деня след решението на Европейския съд, оповести, че на портала за обществени обсъждания има вече публикувано предложение“, разкри той.


Може ли решението да промени нещо по казуса КТБ? „Самото решение дава някакви насоки - че е в интерес на справедливостта да бъде отворено делото отново, тоест има основания за ново дело по отнемането на лиценза. В същото време се казва ясно, че на практика е невъзможно да бъде реанимирана банката и часовникът няма как да бъде върнат назад с 8 години. Моето предположение е, че ако има такова решение и то бъде положително, ще бъде използвано най-вероятно за други дела за искане на компенсации. По някакъв начин адвокатите на собствениците ще се опитват да извлекат максималното от това решение", смята Стайков.


Дали Цветан Василев ще получи обезщетение от държавата? "Това минава през нови дела, в които да се докаже, че са били грешни методите на оценка на портфейла на банката, което е сложна специализирана материя“, посочи Стайков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2787 |23.08.2022 Николай Николов: СО да компенсира потърпевшите от трамвайния тормоз по „Скобелев“ . 0| 2787 |23.08.2022 Николай Денков: Има наплив от учители, заплатите са мотивиращи . 0| 3324 |12.08.2022 Николай Стоянов потвърдил 255 разрешения за внос и износ на военна продукция, забавени от Нинова . 0| 3389 |05.08.2022 Николай Стайков: Изгонването на руски дипломати може би е най-голямата антикорупционна мярка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads