Реклама / Ads
8| 3551 |15.02.2021 НОВИНИ

Николай Василев: Не виждам новите европейски средства да са се запътили към нас

.
Източник: БГНЕС
Не знам към коя дата идват новите европейски средства, не съм ги видял да са се запътили. Така или иначе те вероятно ще дойдат в годините след пандемията. Според финансовия анализатор Николай Василев това е и причината към момента вариантът, в който правителството скромно подкрепя бизнеса, в малки размери, да е добрата опция.
 

Сюрреалистично е виждането „давайте да раздаваме пари без край“, коментира той за предаването „Лице в лице“ по bTV. По думите му държавите, които харчеха най-много, не спасиха икономиката по-добре. САЩ, Великобритания и части от Западния свят харчат невероятно много, дори повече, отколкото през Втората световна война, добави Василев.

 

„Но там спадът на икономиката не беше по-малък, отколкото в Източна Европа и България. Страната ни харчи скромно и икономиката падна малко. Аз съм привърженик на този модел“, заяви експертът.

 

Според него правителствата, включително и българското, трябва да правят само две неща – да решават колкото се може по-добре медицинския проблем и да държат здраво бюджета, за да не изпаднат в дългове и дефицити.

 

„Ако правителствата правят само това и не пипат почти нищо друго, горе-долу са си свършили добре работата. Привърженик съм на по-малките мерки за бизнеса. Против съм вариантите, които даваха други хора още миналата година, като казваха да бъдат раздадени 5-10-20, дори стигнаха до 30 млрд. лв. Ако зависеше от някои видни политици, тези пари щяха да бъдат изхарчени още миналата пролет. Въпросът ми е пандемията щеше ли да свърши миналото лято с тези 30 млрд., а отговорът е: „Изобщо не“, обясни Василев.

 

Той се обърна и към протестиращите, според които мерките са били малко:

 

„Винаги обществото цяла година коментира тези, които са пострадали и искат пари от бюджета. В същото време почти не съм видял някой в медиите да благодари на другата половина от икономиката, която работи, не се оплаква, нищо не иска от държавата и благодарение на тях бюджетните приходи не са лоши и някой може да си позволи да дава 720 лева на хората, които не работят“, поясни той, като добави, че става въпрос и за манталитет. Има фирми, които работят „на черно“, но си получават 80/20, каза още финансовият експерт.

 

Той коментира, че миналата година до края на ноември сме имали много малък дефицит.

 

„Моите призиви бяха да завършим годината с много малък дефицит. Нещо като мач на чужд терен, завършил 0:1. Обаче политиците, както винаги, решиха в последните дни на годината да изхарчат ударно милиарди и да декември държавните разходи са 7 771 000 000 лв. От тях поне 4 млрд. отидоха за неща, които в момента не можем да изброим поименно, без обществен дебат и информация. С тях не сме купили медицински хеликоптери, такива за спасяване в планините, не сме оборудвали спешни медицински и инфекциозни отделения. Милиардите отиват не за борба с кризата и не да хората на първа линия, те са за обществени поръчки не в полза на цялото общество, както и за огромни разходи в публичния сектор. Това е безумно“, обясни той, визирайки повишението на заплатите и пенсиите. 

 

„Може би опозицията няма за проговори по този въпрос, защото настроението на всички бъдещи кандидат-управляващи е, че ще искат да харчат още повече от предишните. Хората, които искат държавата да пази бюджета, са много малко в България“

 

„Ако държавата има здрав бюджет, ще има доверие в правителството и на държавността, както и доверие на инвеститорите. Когато един кораб върви в бурята стабилно, в него има доверие. Ако корабът се лашка напред-назад и само натиска парата, но все повече се обърква, то няма никакво доверие“, обясни Василев.

 

Що се касае до възможността да се стигне до повишаване на данъците след пандемията, според него това е най-големия кошмар и най-голямата глупост, която може да бъде направена.

 

„Не искам дори да давам идеи на популистите. Сигурен съм, че ще ме поканите отново, ако някой тръгне да вдига данъците“, обърна се той към водещата Цветанка Ризова.

 

 „Бих искал да вече да няма публикация в световните медии, че България е най-бедната страна в ЕС“, обобщи експертът.

 

Той очерта три варианта на действие за следващото правителство:

 

„Ако приходите са слаби трябва да се намаляват тежки разходи. Вторият вариант е да се вдигне още дефицита, което е катастрофално. Третото е да се вдигнат данъците, което също е ужасно“, уточни Николай Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5120 |10.02.2021 Илиян Василев: Шизофренията продължава - ваксини няма . 13| 24443 |09.02.2021 Николай Петков, изкачил 3-те ръба на Еверест: Участието в комерсиални експедиции не е алпинизъм . 7| 3354 |04.02.2021 Институт ”Николай Добрев” с филм за 4 февруари . 76| 5431 |30.01.2021 Илиян Василев: Във всеки кадър на ”Дворецът на Путин” ние виждаме нашите български аналози

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads