Реклама / Ads

15| 3435 |09.12.2020 НОВИНИ

Нинова: БСП има алтернативен Национален план за възстановяване и устойчивост

.
Планът на правителството ограничава възможностите за развитие на България

Председателят на БСП Корнелия Нинова, членове на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на БСП, ръководството на Парламентарната група, депутати, представители на Младежкото обединение и евродепутати обсъдиха Националния план за възстановяване и устойчивост на България, изготвен от правителството.
"От този план зависи развитието на страната ни в следващите 10 и повече години. Той ще се изпълнява от следващото правителство и е много важно какво има в него”, подчерта лидерът на българските социалисти Корнелия Нинова и акцентира, че този план трябва да очертае структурните проблеми пред страната, да подреди приоритетите и да предложи конкретни стъпки за тяхното решаване.


.

„В документа, изготвен от правителството, няма нищо такова. Той е сбор от отделни проектни идеи, без връзка помежду им. Няма стратегически поглед. Няма връзка с националната бюджетна политика”, каза още Нинова и обърна внимание на факта, че в плана липсват реални показатели за растеж на БВП, инвестиции, работни места, доходи, производителност, технологично обновление, социално включване.

 

„Не можем да позволим отиващото си правителство на Борисов да представи този слаб план в Европейската комисия. Това ще лиши България от възможности за икономически растеж, увеличаване на доходите, реформи в здравеопазване и образование”, категорична е Корнелия Нинова. Тя обяви, че БСП е изготвила алтернативен план, който стъпва на дигитализация, зелена икономика, борба с неравенствата и с корупцията.

 

„Той стъпва на стратегическия документ "Визия за България" и предвижда промени в модела на здравеопазване и образование, промени в областта на екологията, изграждане на интелигентни градове, зелена икономика, борба с демографската криза и корупцията”, заяви лидерът на социалистите и припомни част от алтернативния план на БСП, който обхваща:

 

1. Електронна здравна карта и здравно досие, съдържащи данни за размера на здравните вноски на всеки, колко пъти и къде е лекуван, от кого и колко е струвало.
2. Единна електронна образователна система с информация за всеки ученик и студент в кое училище учи, колко, колко отсъствия има, кой му преподава, колко често то оценява.
3. Единен електронен данъчен регистър, обединяващ информация за имуществото, доходите, които има едно лице и помощите, които получава.
4. Национална електронна система по заетостта, свързваща всички бюра по труда на територията на страна с данни за безработицата по области, търсещите работа и търсещите социални помощи.
5. Единна информационна система, обединяваща пазарите на селскостопанска продукция с платформа за електронна търговия за достъп на фермерите до пазарите и големите търговски вериги.
6. Национален електронен поземлен регистър, с който се решава въпроса с т. нар. “бели” и “червени” петна в земеделието, кой взема субсидии, за какво ги получава, количество произведена продукция.

 

В заключение участниците в срещата взеха решение да представят в близките седмици пред медиите предложенията на БСП за включване в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 21| 4145 |02.12.2020 Корнелия Нинова: Под натиска на БСП план имаме, но нямаме министър-председател, който да поеме отговорност за управлението . 32| 5270 |02.12.2020 Приет е Национален план на България за готовност при пандемия . 18| 4632 |29.11.2020 Нинова: Сезираме главния прокурор за изнесените факти във ВиК сектора от министър Димитров . 8| 3992 |27.11.2020 Корнелия Нинова: Въпросите за въздуха, чистата вода и храна са въпроси за здравето на нацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ