Реклама / Ads
2| 2670 |25.04.2023 НОВИНИ

Нинова нахока финансовия министър, БСП няма да подкрепят бюджета на служебния кабинет

.
Източник: личен архив
Няма да подкрепим предложения проектобюджет на служебното правителство. В него има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален по своя характер. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 

Нинова допълни, че в проектобюджета се залагат харчове по целия План за възстановяване и устойчивост (ПВУ), без да са взети под внимание приходите в приходната част, което тя определи като "абсурдно".

 

За да вземем обективни решения, ще настояваме служебният министър на финансите да направи отчет за изпълнението на бюджета досега. Като за начало имаме няколко въпроси към финансовия министър. Първо, вярно ли е, че са изхарчени повече пари от това, което се предвижда по закон? Второ, вярно ли е, че средствата от първият транш по ПВУ не са използвани по предназначение, а за други разходи? Ако се окаже истина, служебният кабинет иска да им узаконим беззаконието, което няма как да стане, категорична бе Нинова.

 

„Необоснованите разходи виждаме в капиталовите разходи – 10 милиарда лева. Първо, това е доста в сравнение с капиталовите разходи в предходни години, а и практиката показва, че те не се изхарчват. Още повече, че тук става въпрос за 10 млрд. лева само за половин година, а не за цяла. Второ, няма никаква обосновка за какви проекти са тези разходи. От това перо може да се намалят разходи. Капиталовите разходи са важни за България, те гарантират инвестиционната програма, които касаят ифраструктурата и модернизацията, но в този случай смятаме, че са завишени“, каза още лидерът на социалистите.

 

В тази връзка Нинова поиска служебното правителство да представи на депутатите списъка с капиталови разходи, за да се види какви проекти се предвижда да бъдат финансирани с тези пари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2693 |21.04.2023 Нинова скочи на Радев: Грешка беше, че миналата година не внесохте бюджет /видео/ . 4| 2666 |20.04.2023 Нинова забрави с кой бе в коалиция: ПП и ГЕРБ са двете страни на една монета . 7| 4666 |19.04.2023 Скандал на заседанието в парламента: Божанков обвини Нинова в 50 нюанса морал . 14| 2605 |18.04.2023 Нинова по стъпките на Костадинов: Внася предложение за забрана на внос на зърно и слънчоглед от Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads