Реклама / Ads
1| 4139 |20.07.2016 НОВИНИ

Нинова: Няма брюкселски чиновници да определят националния интерес на България

.
Корнелия Нинова
„Няма брюкселски чиновници да определят националния интерес на България”. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова по време на заседание на икономическата комисия по повод на търговското споразумение с Канада, което институционализира паралелна система на арбитраж и се поставя над националната юрисдикция при решаване на спорове; създава условия за своеобразен рекет срещу правителствата, които не желаят да се подчиняват на техните условия; отваря врата да бъдат оспорвани като пречка пред търговията трудови права, екологични и трудови стандарти или данъчни и социални закони.
 

Тя обясни, че от името на БСП ще внесе предложение за решение на парламента за споразумението СЕТА, което ще гласи, че парламентът възлага на МС да направи анализ за последиците от подписването на това споразумение върху българската икономика и българският обществен живот и да не приема бърза процедура за прилагане на действието на споразумението”, това заяви по време на заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й МС трябва да заеме позиция, че националният интерес ще бъде нарушен от това споразумение. Според нея парламентът, като орган на най-високо равнище в парламентарната република, може да вземе това решение да възложи на правителството такова поведение.

 

Нинова подчерта, че темата е много важна за България, но към нея няма такъв интерес какъвто би трябвало да има. Тя обясни че предложението ще бъде внесено до края на тази седмица, за да може още в първите дни на септември то да бъде една от първите точки които НС ще гледа.

 

"Българския парламент е напълно уместно да вземе такова решение. Трябва да се настоява правителството да не приема ускорена процедура за приключване на споразумението”. Това заяви евродепутатът от БСП/ПЕС Георги Пирински, който бе гост на заседанието. Той добави, че има седмици на съвместните заседания на ЕП и националните парламенти. По думите му трябва да бъде изработена позиция на НС, която да прозвучи достатъчно категорично. Според него трябва да се установи връзка и с комисии в други парламенти, които споделят тези тревоги като унгарския.

 

Пирински припомни, че ЕП е приел рамка що се отнася до воденето на преговори със САЩ за TTIP от страна на ЕК. Той обясни, че от изследване на споразумението с Канада препоръка по препоръка се вижда, че голяма част от тях са нарушени.  Той пое ангажимент по време на заседания на ЕП да отправи въпроси които възникват в светлината на приета позиция на самия ЕП.


„Споразумението СЕТА не е само между ЕС и Канада, но включва и САЩ”, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев. Той обясни, че анализите показват, че става въпрос основно за значителна част на американски капитал и в мента тече процес на пререгистрация на американски водещи корпорации с интереси към ЕС в Канада. „За и против това споразумение е същата картина както с TTIP. Споразумението е асиметрично и ще доведе до загуби за ЕС”, заяви социалистът. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4033 |20.07.2016 Цацаров: Не е вярно, че у нас няма наченки на радикален ислям . 2| 5816 |20.07.2016 МВР изненадващо: В България няма охранителни кортежи . 0| 4236 |19.07.2016 Еврокомисар: Турция няма да получи безвизов достъп до ЕС тази година . 0| 4384 |18.07.2016 Проф. Чуков: Турция няма европейско бъдеще

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads