Реклама / Ads
7| 3362 |15.12.2021 НОВИНИ

Нинова обеща, че в близките 3 месеца няма да има увеличение на цената на тока

.
Корнелия Нинова Източник: Стопкадър, BTV
В близките 3 месеца няма да има увеличение на цената на тока. Това каза в предаването "Лице в лице" Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията. Тя допълни, че мораториум ще има, но не трябва да е със задна дата, защото това вече е неправомерно.
 

"Ние смятаме, че трябва да има мораториум – не само БСП, но и коалиционните партньори, но не така, както го предложиха ГЕРБ. Те предложиха дата 1 януари 2021 г. Няма как да е със задна дата, би трябвало да е от 16 декември нататък".

 

Не разбирам истерията, която се развива в парламента, защото това вече е утвърдена европейска практика, каза още Нинова.

 

„Испания наложиха таван на цените на природния газ ноември 2021 г. за 3 месеца, Румъния – таван на цените на електричество и газ, на 15 септември таван на цените наложиха в Унгария. Това са три европейски държави, които вече са го направили, за да защитят народите си, да предпазят хората от цените”, заяви тя.

 

Нинова отбеляза, че не споделя думите на Рамадан Аталай от ДПС, че ще фалират всички частни дружества, които пренасят електроенергия. Министърът на икономиката допълни, че поставя на първо място грижата за семействата и домакинствата от 1 януари, тъй като за някои от тях е абсолютно непосилно да поемат още 11% увеличение на цените на тока и енергоносителите, защото това ще доведе до още по-голямо увеличение на всички други цени.


Ръстът на доходите не може да стигне тази инфлация и това увеличение. Затова на първо място поставяме грижата за хората, каза още тя.

 

Временна комисия в парламента трябва да даде предложения за решения, обясни Нинова:

 

„След 3 месеца, след като мине мораториумът, какво трябва да променим в Закона за енергетиката, така че да не пострадат и ерепета, и частни дружества, и индустрията, и икономиката. Какво трябва да се промени в правилниците и наредбите, по които работи КЕВР, защото и там има много какво да се променя, методиката за определяне на цените".

По думите ѝ ГЕРБ са направили саботаж на цялата идея и дискусията се е обезличила.

 

Относно пенсиите вицепремиерът коментира: Имахме много сериозно разговори, От 1 януари да има преизчисляване на пенсиите с нов коефициент. И да има допълнителна "ковидна" добавка и така от 1 януари пенсионерите да не получават по-малко отколкото са взимали до края на тази година. От 1 януари няма да има нито един пенсионер, който да живее под прага на бедност. Със сигурност не е достатъчно, но е добра стъпка."

 

"Да, трябва да променим статута на болниците и да не се прави търговия от здравето на хората.  Но как ще осъществим това, ще се коментира следващите месеци. Няма да има безброй учебници - по един предмет да има най-много 2 учебници, предложиха от ИТН.", добави още тя.

 

Корнелия Нинова заяви, че позицията на БСП относно РСМ не е се е променила.

 

Тя допълни, че през март ще се избира нов лидер на социалистическата партия, като не изключва варианта отново да се кандидатира.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4574 |14.12.2021 Антон Кутев: Нинова искаше да провали кампанията на Радев . 6| 3537 |14.12.2021 Георги Свиленски сменя Корнелия Нинова като председател на ПГ на БСП . 1| 3544 |13.12.2021 Министерство на икономиката: Даниела Везиева предаде щафетата на Корнелия Нинова и Даниел Лорер . 4| 12293 |13.12.2021 Нинова: Г-н Митов, не можете да ни уплашите с нищо! Помните ли, че и в Сибир ни пращахте?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads