Реклама / Ads
0| 4905 |24.07.2022 НОВИНИ

„Мандалото хлопна за ИТН“: Нинова скъса окончателно с партията на Трифонов

.
Корнелия Нинова Източник: стопкадър, bTV
„Мандалото хлопна за „Има такъв народ“. Преговори с тях няма да водим повече. Отстъпихме всичко възможно, няма връщане назад повече. Пети път „Има такъв народ“ да счупят държавата, да си играят с обществото, само защото някой казва отзад какво и как да се случва – няма да стане“, обяви категорично в ефира на bTV лидерът на БСП и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова.
 

„Преговорите са живи. Ние проявяваме търпение, мъдрост през цялото време, каза лидерът на БСП. Ние провеждаме преговори за правителство на България, а не психотерапия на Аз-а“, коментира тя.

 

„Има такъв народ“ казват, че се чувстват обидени, защото никой не ги питал за програма и закони, слагали сме им ги на масата и сме им казвали или гласувате, или край – това не е вярно. Ние от БСП убедихме другите да отворим програмата към ИТН и казахме – нека да им дадем възможност да я попълнят“, обясни Нинова.

 

По думите й не било вярно, че не са дали възможност на ИТН да участват в процеса по преговори.

 

Според нея причината за оттеглянето на ИТН е старото статукво, обвързаността – ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ се изплашиха, че нещата потръгват и дръпнаха. „Мисля, че те са въздействали върху ИТН“, предполага Нинова.

 

Тя определи управленската програма като „много добра“: „Ние държим да довършим този документ, включително и с предложения на „Има такъв народ“. Това, което имаме като идеология и програма, е заложено“.

 

Нинова обяви, че в сряда ще бъде ясно дали БСП ще представи проект за кабинет с третия мандат.

 
„Направи ми впечатление реакцията на ГЕРБ. Симбиозата на ГЕРБ, ДБС и президента не е от скоро. От началото президентът биеше по коалицията“, коментира още тя. Според нея натискът за бързото връщане на третия мандат е заради предстоящите промени в антикорупционното законодателство.

 

„Бойко Рашков беше безкомпромисен като служебен министър на МВР. Реакцията на ГЕРБ и ДПС беше много яростна. Свръхнормална беше реакцията им“, каза още председателят на БСП.

 

Нинова разкри, че единственото име, което е обсъждано за премиер, е Асен Василев, тъй като е редно най-голямата партия да излъчи човек за поста. Името на Кирил Петков не е споменавано за министерски пост.

 

На въпрос дали се е засегнала от думите на Христо Иванов, Нинова заяви, че е била впечатлена, че при техните усилия за това какво да правят с България, колегите им са имали в главите си мисли за постове: „Голяма част от това, което каза Христо Иванов, няма общо с преговорите, които водихме. Това е тяхна вътрешнопартийна работа“.

 

Тя допълни, че не се е впечатлила от това, което е чула за себе си: „Чувала съм за себе си всякакви характеристики – и обиди, и хвалби, и това не ме впечатлява. Съдя за хората по работата им. Не ми е в стила, може да прозвучи нескромно, но за пръв път България, откакто сме в ЕС, е на първо място по икономика, промишлено производство и индустриално развитие. Това е оценката за моята работа и екипа“.

 

Корнелия Нинова обяви още, че не е правила опити да разговаря със Слави Трифонов след изтеклия запис: „Когато получихме мандата, му се обадих на Слави, питах го иска ли да правим правителство – Да. Започваме преговори, ще се отзовете ли – Да. Направих всичко държавнически и отговорно. Може би преди Слави да излезе с това обръщение, можеше да звънне и да каже – Прекратявам, излизам и го казвам. Просто от коректност“.

 

„Прогнозирам, че на есен и зимата ще се наложи да имаме таван на цените. Вече и в Европа налагат такива. Ако няма парламент – няма кой да го направи. В Унгария има на хранителните стоки. Румъния въведе на олио, на пшеница, на хляб. Служебен кабинет ще има – без парламент – представете си отново един скок на цените и да се наложи да се вземе това решение, за да се спасява народът – няма кой да го вземе. Затова сега казваме – трябва да има работещ парламент“, предупреди лидерът на БСП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3613 |30.12.2016 Администрацията хлопна врати още в 11 часа . 2| 4555 |04.01.2016 52 училища хлопнаха врати . 4| 4990 |29.05.2015 Софийската морга се „пренасели”, хлопна кепенците, последваха оставки . 10| 4794 |19.02.2014 Хлопна мандалото за строителството върху дюни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads