Реклама / Ads
1| 3405 |31.08.2021 НОВИНИ

Нинова след срещата с работодатели и синдикати: Опитваме се да постигнем разбирателство за актуализация на бюджета

.
За БСП е ясно пред какво е изправена държавата. Опитваме се да постигнем разбирателство първо за съставянето на редовен кабинет, но ако това не се случи - поне до мнозинство между първо и второ четене на актуализацията на бюджета - да постигнем съгласие между всички разумни, необходими мерки за държавата за посрещане на няколко кризи, с които всички сме наясно - ковид кризата, икономическите последици от нея и необходимите средства за обезщетения за работници и фирми. Също така социалните проблеми с инфлацията и увеличаването на цените. Мигрантската вълна.
 

Това каза в началото на срещата с работодателски организации и синдикати председателят на БСП Корнелия Нинова.

Добронамерено и разумно искаме да използваме малкото останало време, за да постигнем поне това и да не оставим България в тежко състояние на прага на тези кризи.

 

Всички сме наясно, че служебен кабинет не може да се справи в някои сфери без решение на парламента и без законодателни промени.

 

Няма да ви въвличаме в политическия разговор. Не искаме да ви причиняваме това неудобство. Разбирателството е наша работа и ние се опитваме да я свършим добронамерено и отговорно.

 

Но имаме нужда от вашия поглед - на синдикатите и работодателите, на вашите мнения и предложения по актуализацията на бюджета между първо и второ четене, по които да търсим съгласие с другите три партии - “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се, БГ! Ние идваме”.

 

От днешното поведение на “Демократична България” сме изненадани. Това, че не дойдоха на срещата означава не само липса на готовност за разговори за редовен кабинет, но ние очаквахме на тази среща поне да сме сигурни, че те биха подкрепили разумни предложения между първо и второ четене. С този отказ те малко затрудняват този процес и минират актуализацията на бюджета.

 

Знаете колко е опасно между първо и второ четене  всяка партия да започне да си прави нейните предложения, да започне един популизъм и наддаване, и накрая нито едно от тези предложения да не събере необходимите гласове. Вече имаме опасения, че в тази ситуация, в която колегите не проявяват разбиране и отговорност може да не се стигне до актуализацията, предложена от служебния кабинет. Тези, които се съпротивляват на това наше усилие ще си носят политическата отговорност.

 

Все пак сме решени да продължим, да опитаме всичко възможно и да има някакъв разум. Утре имаме среща с “Има такъв народ”. Ако и те потвърдят, че няма да подкрепят кабинет, поне да стигнем до някаква експертиза за актуализацията на бюджета. Въпреки че с днешното поведение на “Демократична България” това е под въпрос. Но няма да се откажем, защото това е необходимо и на България, и на хората в момента.

 

Искаме да чуем вашето мнение и вашите предложения. Вече изслушахме доста представители на браншови организации. Що се отнася до мерките за икономиката повечето смятат, че предложеното от служебния кабинет в актуализацията не е достатъчно. Те отправиха конкретни предложения, които ние ще обсъдим, ще обработим и ако трябва - ще внесем в парламента.

 

Същото се отнася и по някои от социалните предложения. Сами разбирате, че най-трудно ще бъде разбирателството по преизчисляване и актуализация на пенсиите. Всички парламентарно представени партии по време на гласуването на първо четене на бюджета обявиха несъгласие с предложеното от служебния кабинет и посочиха защо то не е най-доброто решение. Всяка има своя идея как да стане това. Толкова години сме спорили по въпроса за промяната в пенсионния модел, за преисчисляване на пенсиите. Едва ли в следващите няколко дни ще постигнем сериозно съгласие за преизчисляване на пенсиите, но това беше една от основните теми, по които искахме да разговаряме.

 

Има и редица предложения по отношение на социалните мерки, особено що се отнася до самоосигуряващите и самонаети,  които са над 200 хиляди, а служебната актуализация не предвижда нищо за тях.

 

Земеделските производители, които и сега бяха отвън и препоръчват различни неща.

 

Моля ви да видим до какво съгласие за разумни предложения можем да стигнем. Много зависи от вашата експертиза, защото едно е ние да си спорим помежду си партиите с популистки и невъзможни предложения, само и само да се хареса на някого, друго е сериозни хора като вас да дадете аргументи и експертиза, за да направим нещо разумно.

 

Ще изслушаме всяко разумно предложение  с мисъл за илономиката и за хората, и ще направим всичко възможно да постигнем съгласие с другите то да бъде прието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3039 |31.08.2021 Конфедерацията на работодателите на срещата с БСП: В строителството нещата стоят драматично, хората трябва да получат парите си . 82| 8531 |31.08.2021 Нинова: Явно “Демократична България” не искат да започнем промяната на модела “ГЕРБ” . 27| 14698 |30.08.2021 ДБ: Ще предложим на БСП да отложим срещата ни. Ако убедят ИТН за подкрепа, ще преосмислим червените линии . 8| 3300 |30.08.2021 Нинова: С действията си искаме да защитим хората, икономиката и здравната система от идващите кризи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads