Реклама / Ads
8| 3261 |24.07.2021 НОВИНИ

Нинова: Промяната без БСП няма как да стане, ако всеки си държи на предизборните обещания

.
Корнелия Нинова
Днес ще имаме първа среща с представителите на „Има такъв народ“. Досега те не разговаряха в този формат с никого, така че е много важно да чуем каква е тяхната представа за приоритети, програма. След това ще отнесем тази информация в нашия колективен орган в неделя, за да ни даде мандат как да продължим оттук нататък. На този етап няма да се говори за поименен състав на Министерски съвет. Може би ще последват още срещи, логично е тази да е първата, но не и последната.
 

Това каза за предстоящите разговори с „Има такъв народ“ председателят на БСП Корнелия Нинова в „Денят започва“ по БНТ.

 

„Поканата на „Има такъв народ“ за разговори е положителна стъпка. Каквото и да се случи накрая, диалог беше необходим. Добре е, че колегите от първата политическа сила са го осъзнали. Първоначалният им подход беше неприемлив – да се анонсира нещо през телевизии и Фейсбук, без това да е комуникирано с другите политически партии“, допълни тя.

 

 „Ние представляваме група хора, които са с ниски доходи, работещи, борим се срещу бедността и неравенствата. Искаме да се изпълни конституционното условие всеки да има достъп до безплатно медицинско обслужване, до безплатно образование. Най-важното за нас е тези политики да намерят място в програмата на едно бъдещо правителство“, подчерта лидерът на БСП.

 

Нинова припомни позицията на БСП, изразена и пред президента, че ако третият мандат дойде при социалистите по волята на президента, няма да се връща. Тя начерта и как си представя процеса на съставяне на правителство: „Стратегията ни е слагане на масата на 5-6 приоритета, краткосрочни и дългосрочни. Като например приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, подготовка за ковид криза, ако ни чака такава наесен, актуализация на бюджета и подготовка на бюджета за следващата година с политики, за които ние сме настоявали. Това са краткосрочните, които трябва да се изпълнят до края на тази година. Дългосрочните са да се заложат сериозните реформи в системите, които представляват истинска промяна. Това са реформи в здравеопазването, в образованието, в съдебната система. Това иска по-дълъг хоризонт, но иска съгласие още отсега, ако ще се прави правителство. Следващата стъпка е покана за разговори по  тези приоритети. Последната стъпка е вече съставът на Министерски съвет. Това е нормалният политически подход при получаване на мандат.“

 

По думите на Нинова левицата би поканила служебни министри от сега действащия кабинет, за да има приемственост в поведението и политиките.

 

На въпрос дали БСП наистина е ключова, при положение че партиите на промяната имат мнозинство и с ДПС, Нинова отговори така: „Въпрос на избор е на партиите на промяната с кого предпочитат да правят промяна. Дали с БСП или с ДПС. Но не виждам как може акцията на "Росенец" на „Демократична България“, спорът за комисия „Росенец“ в парламента да се съчетае искрено и откровено с общо управление с ДПС. Това е дълбоко противоречие. Ако искаме истинска промяна и всеки държи на обещанията си преди изборите, без БСП това не може да стане. Във времето сме доказали, че ние не сме статукво и искаме промяната. Четири години бяхме единствената яростна парламентарна опозиция и алтернатива – с вотове на недоверие, с алтернативни бюджети, с напускане на парламента, с 1273 алтернативни законодателни предложения.“

 

Според Корнелия Нинова  в този фрагментиран парламент плаващите мнозинства са неизбежни и при отсъствието на  трайно и ясно мнозинство ще се налагат компромиси. Като особено труден процес Нинова определи приемането на бюджета, защото там всяка партия си слага приоритетите, залага разходи, трябва да покаже и откъде ще дойдат парите.

 

„Всичко това ще изисква и много голяма степен на отговорност. Като пръв въпрос веднага бих поставила преизчисляването на пенсиите. Там ще имаме тежки спорове, защото всяка парламентарна сила има своята представа как да стане това. Едните искат през увеличаване тежестта на една година стаж, ние искаме качествено преизчисляване с нов средноосигурителен доход за 2018 г. Ето един наболял социален проблем, който трябва да се реши категорично и бързо, и по който има различни мнения и трябва да се търси сечение, така че възрастните хора да живеят достойно“, коментира лидерът на БСП.

По вътрешнопартийните теми на БСП Нинова заяви, че лидерският въпрос вече е бил  поставен от Димитър Дъбов, от Атанас Мерджанов, от Калоян Паргов,  от част от социалистите в район „Северен“ в Пловдив на Георги Гергов, от Весела Лечева. По нейните думи това е тази група, която от четири години не е спирала по различни поводи да иска нейната оставка, дори когато левицата е имала 80 депутата в парламента.

 

„По принцип не обичам да коментирам вътрешнопартийни въпроси публично, това отслабва образа на БСП, но сега искам да кажа нещо. Защото тази тема не касае само БСП и мен. Тя ще има отношение към това, което ще се случва в тези и в следващите дни. Прочетох едно интервю на част от тези другари, че те настояват да не се подкрепя правенето на правителство. Забелязвам една закономерност в годините. Първо беше искането на тази група да направим голяма коалиция с ГЕРБ през 2017 г. Аз тогава остро се противопоставих и оттогава имаме спор. Второ, малко преди да избухнат протестите миналата година, предложих на Националния съвет да направим национална подписка и да започнем протести. Същите хора на Националния съвет отхвърлиха тази възможност и предложиха, мисля, че Станишев го предложи, да направим кръгла маса с ГЕРБ. Сега, когато върви вече сериозен процес на промяна и има възможност да се направи правителство, от което България има нужда, същите хора заявяват да не се подкрепя съставянето на правителство. Всичко това е закономерност в опита БСП да се употребява по някакъв начин в тези процеси“, коментира Нинова.

 

Нинова заяви още, че има план за оздравяване на БСП, който ще предложи утре на Националния съвет. „Той е и програмен, и организационен. Дори и как медийния ни и пиарски подход да бъде променен. Така че утре ще направим цялостен и обективен анализ и много конкретни предложения за действия оттук нататък“, добави тя.

 

В интервюто Нинова припомни и позицията на БСП по темата за главния прокурор и съдебна реформа - закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, нов закон и нова КПКОНПИ, съдебен контрол върху главния прокурор, който и да е той, и оставка на Иван Гешев. По повод предложение, направено в парламента, да се покани Гешев да направи доклад и парламентът да го изслуша, тя също така припомни, че това вече е правено от БСП, като социалистите са поканили и изслушали главния прокурор в парламента, разменили са реплики и накрая не са подкрепили неговия доклад.

 

„Чувам и едно ентусиазирано говорене, че сега сменяме главния прокурор, сменяме Висшия съдебен съвет и решаваме всички въпроси. Нека се знае, изваждането на прокуратурата от съдебната власт и прехвърлянето й в изпълнителната, както и промяната в структурата на ВСС, са въпрос на промяна на Конституцията. Нека не се създават свръхочаквания в обществото, че утре в парламента ще решим този въпрос. Защото след това ще разочароваме хората. В това отношение Тошко Йорданов е прав. Освен целта, която гониш, трябва да знаеш средствата, с които можеш да я постигнеш“, каза още Корнелия Нинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6960 |24.07.2021 Маджарова обърна палачинката - нямало нищо драматично в закриването на спецпрокуратурата . 0| 3210 |24.07.2021 Локализиран е новият пожар в Сакар планина. Няма опасност за жителите в района . 12| 7102 |23.07.2021 Кольо Колев: Може да има шамари и за новия кабинет на Слави, ако няма широка партийна подкрепа . 6| 6825 |23.07.2021 Кирил Петков: Инвеститорите идват там, където няма корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads