Реклама / Ads
5| 3152 |25.10.2022 НОВИНИ

Нинова уверява: Няма “хартиена коалиция” с ГЕРБ и ДПС

.
Не е възможно да има хартиена коалиция. Няма да подкрепим мандат с ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“.
 

Това заяви пред bTV Корнелия Нинова. 


Лидерката на БСП допълни, че социалистите са внесли проект за промени в Изборния кодекс в първите дни от свикването на 48-мия парламент, защото е порочна практика такива изменения да се правят малко преди избори. Нинова си спомни, че същата позиция в подкрепа на хартиената бюлетина за изразили от ГЕРБ и от ДПС, но отрече да има допирни точки за управленско мнозинство.


Причината за твърденията за нова коалиция в Народното събрание е изборът на Вежди Рашидов за шеф на парламента. Той застана на поста след продължили три дни дебати и бе избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Български възход" и БСП. Именно Корнелия Нинова обяви кандидатурата му от трибуната на парламента. 


По думите й левицата подкрепила Рашидов за поста, за да извади България от потенциална тежка криза. 


"Три дни, десет пъти гласуване и пълна безизходица можеха да имат тежки последици за държавата и хората. Стоим си вкъщи, получаваме си високите заплати и не работим - няма закони, блокираме всички власти в държавата. Рашидов не е избран като представител на една партия. Решихме, че единственият начин е да бъде най-възрастният, който има право по конституция да открие първото заседание", допълни тя. 


Прибързана оценка вижда Нинова в твърденията на ПП и ДБ, че от ГЕРБ ръководят заседанията с подвикванията и навигацията на Рашидов. Тя остро разкритикува бившите си коалиционни партньори за случилото се с избора на председател на парламента. Кристиан Вигенин, който бе издигнат от левицата, не бе подкрепен от ДБ и ПП, а според Нинова причината е липсата на подкрепа от социалистите по темата с изпращането на оръжия за Украйна.


"От ДБ казаха, че Вигенин е прекрасен кандидат, но не го подкрепиха заради оръжията за Украйна. Какво общо има това? Изборът на председател няма нищо общо с политиките. Да си спрат с емоциите и оценките, защото бяхме напът да катастрофираме всичко. Нали има седем зам.-председатели? В опита си да дискредитират институцията преминават отвъд с тези оценки. Имаше нужда от разум", допълни Нинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2984 |25.10.2022 Темелков: Няма да има повишаване на цените за природен газ, не се очакват сътресения . 3| 4714 |24.10.2022 Кремена Кунева: ДБ няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, ще изчакаме ПП . 17| 8114 |24.10.2022 Елисавета Белобрадова: Изборът на Вежди Рашидов няма как да е подкрепен от ДБ, заради миналото му . 5| 2793 |24.10.2022 Венко Сабрутев, ПП: Няма да застанем зад ГЕРБ и ДПС. БСП решиха да го направят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads