Реклама / Ads
27| 9267 |20.07.2021 НОВИНИ

Нищо ново - Борисов вещае държавен колапс при трети избори, плюе Радев и Трифонов

.
Бойко Борисов
Ако у нас имало политическа класа, при равния резултат на ГЕРБ и ИТН е трябвало президентът да извика двете партии на разговори, за да се разберат да работят заедно, а догодина да има нови избори. Това е поредното грандиозно заключение, което бившият вече премиер Бойко Борисов направи в поредното си интернет включване. И заплаши - при трети избори държавата ще колабира.
 

Истината обаче е, че резултатът на ГЕРБ и “Има такъв народ” не е равен. Формацията на Трифонов е пред партията на Борисов, макар и с минимална разлика. На практика с познатия ни до болка маниер бившият премиер омаловажи гласовете на едни близо 16 хиляди български граждани, дали гласа си в полза на Трифонов и ИТН, както показва справката в Централната избирателна комисия. 

 

Погромът на ГЕРБ е факт, колкото и Борисов и свитата му да се опитват да го омаловажат. Формацията стана втора политическа сила за пръв път от години, в които Борисов и сие се тупаха в гърдите. Сега отново го правят, за да пазят смазаното си его. 

Разликата трябвало да се “натамани”, за да може партията на Трифонов да излезе малко преди ГЕРБ, смята Борисов, който събра партийния актив, за да стегне редиците преди старта на Народното събрание утре. Това обаче по негови думи нямало значение, защото ГЕРБ нямало да предложат правителство така или иначе. 

 

Изниква обаче важен въпрос. Какво стана с мантрата “отговорност” и защо вятърът духа в различна посока този път? Кое е различното? 

 

На изборите на 4-ти април ГЕРБ станаха първи, а “Има такъв народ” изненадаха като се наредиха като втора политическа сила в парламента. Тогава ГЕРБ предложиха кабинет, чийто провал бе предизвестен. Направиха го, защото носиха отговорност и го повтаряха при всяка удобна възможност. Мандатът бе връчен на втората парламентарно представена партия, както повелява закона. Тогава започнаха и призивите на ГЕРБ Слави Трифонов и компания да поемат своята отговорност и да предложат правителство. Това не се случи и разбира се, стана повод за укори по адрес на ИТН. 

 

Борисов обаче в момента е категоричен - когато правителство се състави, президентът Румен Радев щял да “прибере версиите” и всичко “да се изсипе на главата на Слави Трифонов”. И заговори за политическата класа. По-скоро липсата на такава. Причината? Ако имало политическа класа, Румен Радев щял да извика първите две партии на разговори, за да се разберат да работят заедно, а догодина да се направят нови избори. 

 

Отново изниква въпросът - къде е разликата? На миналите избори такива призиви липсваха. Първите две формации бяха същите - ГЕРБ и ИТН. Различна бе подредбата им и процентната разлика. Тогава ГЕРБ водеха значително, но на тези избори стана ясно, че са загубили близо 200 хил. гласа, които преляха в протестните партии. Защо тогава са претенциите? 

 

Борисов заговори и за колапс в държавата, ако отидем на трети избори “по вина на Радев”. Той изрази съмнение дали „Има такъв народ“ ще успеят да направят правителство, въпреки че е станал свидетел как тази сутрин съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов “коленичил пред Трифонов”.

 

ФрогНюз припомня, че в ефира на Нова телевизия тази сутрин Иванов заяви - обединението няма да настоява за постове, а разговорът трябва да е концентриран върху политики и приоритети. 

 

"На всичко са готови, само че не знам дали Слави Трифонов е готов. Познавам го добре, той е умен човек и като си гледа партньорите, като знае как Мая предаде БСП, как "Реформаторският блок" се врътна на втората година и ни изостави – не знам доколкото им има доверие. А в момента, в който се гласува правителството, Радев ще си прибере вересиите и всичко ще се изсипе на гърба на Слави Трифонов“, смята Борисов.

Скандалите край здравното министерство не останаха без коментар от страна на бившия премиер. Той отправи упрек към служебния министър д-р Стойчо Кацаров, който бездействал по отношение на пандемията. Освен това всички видели, че бил лъжец, но Радев продължавал да стои зад него. 

 

“Вие знаете как постъпвах аз. Това е моделът „Борисов“. Отдавна Кацаров щеше да бъде махнат, щях да съм отишъл и да се извиня на медицинските работници в „Пирогов“ и директорът на бъде върнат. Човешко е да сгрешиш, но веднага трябва да поправиш тази видна грешка. Същото щях да направя с проф. Кантарджиев“, изтъкна Борисов.

 

Под “модела Борисов” лидерът на ГЕРБ вероятно визира отстраняването с размах на сгафили високопоставени служители. Точно така например си тръгнаха трима министри в разгара на летните протести. Причината - подозрителни връзки с ДПС. Борисов обаче върна Младен Маринов като водач на листа на изборите още през април, а Владислав Горанов е един от авторите на напоителната предизборна програма на ГЕРБ, с която формацията се яви и на изборите през юли. 


Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3554 |20.07.2021 Мика Зайкова отново открива работата на парламента . 38| 36443 |19.07.2021 Бранителите на Борисов – Стъки и Недялко стягат национален референдум . 0| 3366 |19.07.2021 35 са новозаразените с коронавирус. 15 области без нови случаи . 17| 13822 |18.07.2021 Борисов с една и съща публикация за гибелта и за рождението на Левски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads