Реклама / Ads
0| 3129 |07.10.2024 НОВИНИ

Нобеловата награда за медицина отиде при американски учени, открили микроРНК - нов клас малки РНК молекули

.
Виктор Амброс и Гари Рувкун Източник: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach
Нобеловата награда за физиология или медицина за 2024 г. е присъдена на двама учени за работата им върху микроРНК.
 

Виктор Амброс и Гари Рувкун са удостоени с наградата за откриването на микроРНК и ролята ѝ в посттранскрипционната регулация на гените.





Виктор Амброс и Гари Рувкун откриват микроРНК - нов клас малки РНК молекули, които играят решаваща роля в регулирането на гените. Тяхното революционно откритие при малкия червей C. elegans разкрива напълно нов принцип на генна регулация. Това се оказа от съществено значение за многоклетъчните организми, включително и за хората. МикроРНК се оказват от фундаментално значение за развитието и функционирането на организмитe, посочват от Нобеловата асамблея.

 

Обявени от Нобеловата асамблея в Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, победителите ще си поделят наградата от 11 млн. шведски крони (около 967 хиляди евро).

 

Тазгодишната награда е 115-ата Нобелова награда за физиология или медицина, която се връчва от 1901 г. насам. От 229-те лауреати само 13 са били жени.

 

Нобеловата награда за физика за 2024 г. ще бъде обявена във вторник, а в сряда ще бъде обявена и наградата за химия.

 

Амброс и Рувкун са американски учени, като голяма част от трудовете им са посветени на молекулярната биология и генетиката.





Виктор Амброс е роден през 1953 г. в Хановер, Ню Хемпшир. Той е американски биолог, който открива първата известна микроРНК. Той е професор в Медицинския факултет на Университета на Масачузетс в Уорчестър, Масачузетс.

 

Гари Рувкун е роден през март 1952 г. в Бъркли, Калифорния. Той е американски молекулярен биолог в Масачузетската болница и професор по генетика в Харвардското медицински факултет в Бостън.

 

„Тяхното новаторско откритие разкри напълно нов принцип на генна регулация, който се оказа от съществено значение за многоклетъчните организми, включително и за човека“, заявиха от Нобеловия комитет в Стокхолм.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2149 |07.10.2024 Шмигал и Фицо обсъждат енергийна сигурност и инфраструктурно сътрудничество . 8| 2167 |07.10.2024 Разкази от Харков: Ако Европа не знае какво е Нещастие и що е Беда, това е Украйна. Неизлечимо нещастие и непоносима беда . 1| 2244 |07.10.2024 Внезапно почина бившият директор в ЦСКА 1948 Емил Коцев . 0| 2162 |07.10.2024 "Ако е хванато навреме, то се лекува": Всяка осма българка е застрашена от рак на гърдата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads