Реклама / Ads
0| 2158 |07.10.2024 НОВИНИ

Шмигал и Фицо обсъждат енергийна сигурност и инфраструктурно сътрудничество

.
Източник: pixabay
Украинският премиер Денис Шмигал проведе разговори с министър-председателя на Словакия Роберт Фицо, които ще се фокусират върху инфраструктурното сътрудничество, енергийната сигурност и подкрепата за мирния план на Киев, съобщава "Ройтерс".
 

Фицо, който е критик на западната военна помощ за Украйна, заедно с унгарския премиер Виктор Орбан, не уточни къде точно се провеждат разговорите.

 

„Основната ни цел е да обсъдим пътната карта. Това включва сътрудничество в инфраструктурни проекти, икономика и енергийна сигурност. Словакия никога не е отказвала да помогне на Украйна, а значителна част от нейния внос на електроенергия идва от нас“, заяви Шмигал в "Телеграм".

 

Фицо създаде напрежение, като спря правителствената военна помощ за Украйна, но позволи търговските доставки да продължат. Той подчерта, че няма военно решение на конфликта между Украйна и Русия. Словакия, член на НАТО и ЕС, граничи с Украйна и е против присъединяването на Киев към Алианса, но има интерес да запази транзита на петрол и газ от Русия през Украйна.

 

„Пожелаваме ви бърз мир и наистина го имаме предвид“, заяви Фицо. Той добави, че мирът трябва да бъде устойчив и да зачитат суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

 

Междувременно Украйна може да се сблъска с значителен недостиг на електроенергия през зимата поради руските удари и изтичащия договор за транзит на газ от Русия. Словашкият държавен купувач на газ SPP заяви, че продължава преговори за удължаване на транзита на газ през Украйна, след като договорът на Киев с руския доставчик "Газпром" изтече в края на годината. Въпреки че Украйна многократно е заявявала, че не иска да подновява сделката, страните от Централна Европа разчитат на руски газ, доставян чрез тръбопроводи, преминаващи през страната.

 

Напрежението между Украйна и Словакия нарасна тази година, след като Киев наложи санкции на руската петролна компания "Лукойл", която доставя гориво на словашките рафинерии. Впоследствие проблемът бе разрешен и транзитът на петрол беше възстановен.

 

Превод и редакция: Frognews

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2177 |07.10.2024 Разкази от Харков: Ако Европа не знае какво е Нещастие и що е Беда, това е Украйна. Неизлечимо нещастие и непоносима беда . 1| 2249 |07.10.2024 Внезапно почина бившият директор в ЦСКА 1948 Емил Коцев . 0| 2163 |07.10.2024 "Ако е хванато навреме, то се лекува": Всяка осма българка е застрашена от рак на гърдата . 13| 19250 |07.10.2024 Бивш зам.-директор на Плевенския театър за ФрогНюз: Схемите не дойдоха от Димитър Кабаков, авторът им е Васил Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads