Реклама / Ads
4| 4149 |30.11.2020 НОВИНИ

Ноев и Калфин: Политическа смелост и необратимо разбирателство са ключът към членството на РС Македония в ЕС

.
Скопие
България и Република Северна Македония достигнаха важен кръстопът в своето общуване и от посоката, в която ще поемат зависи тяхното бъдеще. Това пишат в обща позиция двама бивши министри - Бойко Ноев-ексминистър на отбраната и Ивайло Калфин-на външните работи. В писмото им се посочва още:
 

Отношенията между нашите страни, дълбоко повлияни от общата история, трудно се освобождават от противоречия, които като правило са привнасяни и разпалвани от външни фактори. Често пъти емоциите, неоправданите очаквания и взаимните разочарования са надделявали над здравия разум и обективните интереси на гражданите на двете страни.

 

Кандидатурата на РСМ за започване на преговори за членство в ЕС се сблъска с нерешените двустранни въпроси. Като член на ЕС България има задължение да не позволява такива въпроси да присъстват в дневния ред както на преговорите за членство, така и на самата бъдеща съвместна битност на двете държави в рамките на Съюза. Затова България трябва да гарантира едновременно както изпълнението на това свое задължение, така и стратегическия си интерес за присъединяване на държавите от Западните Балкани и особено на РСМ към ЕС.

 

Бързането в политиката винаги е било лош съветник. Също както и подценяването на проблемите и отлагането на тяхното решаване. Наслоените проблеми не могат да бъдат решени без политическо лидерство. Ключът към съвместното жителство на нашите страни в Европа са политическата смелост и железните гаранции, че това, което ни е разделяло няма отново да се върне.

 

Република България има своята историческа отговорност и осъзнат интерес да бъде двигател на разширяването на Европейския съюз със страните от Западните Балкани. Началото на преговорите за членство с Република Северна Македония и Албания трябва да се постави максимално бързо и правителствата в София и Скопие трябва да бъдат активни, да работят по ясен план и да намерят убедителен начин за трайно решаване на проблемите между двете страни в рамките на следващите месеци.

За да бъдат и двете страни на нивото на отговорността пред миналите, днешните и особено пред бъдещите поколения, те трябва да направят договореностите необратими веднъж завинаги, неподвластни на капризите на политиката и конюнктурата. Доверието трябва да бъде скрепено с ясни договорни гаранции.

 

Призоваваме властите на България и на Република Северна Македония да заявят от най-висока трибуна, че са близо до желания успех както никога досега, да се ангажират незабавно в активен диалог на най-високо равнище и да поемат съвместен ангажимент, че в рамките на следващите месеци  официално ще уведомят останалите държави от ЕС за готовност за начало на преговорите за членство.

 

Усилията на Председателството на Германия на Съвета на ЕС за успешното продължаване на процеса на разширение  заслужават най-високо признание. Те са отлична основа за постигане на съгласие още през първата половина на 2021 г. за започване на преговори за членство от страна на Република Северна Македония.

 

Бойко Ноев, министър на отбраната (1994-1995 и 1999-2001)

Ивайло Калфин, министър на външните работи (2005-2009)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5808 |26.11.2020 ПП „Републиканци за България“: Решението на КПКОНПИ е политическа атака срещу нас . 13| 5743 |24.11.2020 Димитър Аврамов: Може да има политическа пандемия след Нова година . 60| 11350 |24.11.2020 Бойко Ноев: Колкото по-скоро Екатерина Захариева си подаде оставката, толкова по-добре за България . 18| 6188 |05.11.2020 Бойко Ноев: Само премиера не чуваме за Република Северна Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads