Реклама / Ads
0| 3035 |13.08.2022 НОВИНИ

„С нож можеш да убиеш човек, но не и писател“: Покушението срещу Салман Рушди разтърси света

.
Салман Рушди Източник: БГНЕС
Покушението срещу писателя Салман Рушди разтърси света и предизвика вълна от реакции.
 

У нас

 

На първия си Бруклински фестивал го срещнах в стаята за участници минути преди да излезе за своето четене. Показваше фокуси на едно момченце на около 7-8, явно дете на жената, която чистеше наоколо. Момченцето го гледаше с ококорени очи, после поиска да узнае тайната на фокуса, а Салман Рушди му каза, аа, големите фокусници не си издават тайните. После му показа, разбира се. Заговорих го, поисках да ги снимам с детето, ще потърся снимката. Попита ме какво представям, участието ми беше след неговото. Казах, че представям един роман, Физика на тъгата, и там има една кратка глава, в която той е герой. (Истината е, че му подарих книгата с лека неловкост, защото там сцената с него е малко смешна.) Той се пошегва, че сега се чувства задължен и той да вкара нещо в следващата си книга, за да върне жеста. И излезе за четенето. Разбира се, че като го видиш няма как да не мислиш за заплахата, която тегне над него и как се справя. Изглеждаше абсолютно спокоен. Вероятно както и в тази петъчна вечер.

 

Тази история си припомних когато научих за атаката срещу него. Помислих си за онова момче, вече сигурно мъж на 17, което също е видяло новината за атакта срещу неговия магьосник. Отвратителен акт.

С нож можеш да убиеш човек, но не и писател, не и магьосник.

 

Пп

 

След месец и нещо, на 2 октомври ще представям Времеубежище на същия Бруклински фестивал, ще чакам вероятно в същата стая и много се надявам да видя Рушди, показващ фокуси на някое хлапе.

 

Георги Господинов, Facebook

 

 

Освен възмущението и тъгата след вчерашния атентат срещу Салман Рушди остават въпросите -- докога, ние,  свободните хора можем да толерираме агресията срещу нашите ценности, срещу нашите идеи и свободи? Мисля си и за писателя Георги Марков, разбира се -- убит в Лондон от същата омраза към словото, от същия тоталитарен бяс, който познаваме и от нацистка Германия и от СССР и комунистическия блок, а сега и от ислямския фундаментализъм. Атентатите срещу "Шарли Ебдо", Политковская, Хлебников, Тео Ван Гог и други незаглушими иначе гласове не са ли достатъчни, за да събудят либералния свят?

 

Големите въпроси: докога можем да толерираме аятоласи, кагебейци, путиноиди, нацисти и всякакви тоталитарни метастази, които опитват да ни налагат собствените си идеологии -- с нож, оръжие, самолети или атомни бомби?

 

Каква е нашата съпротива срещу тях? Трябва ли да сме толкова търпеливи? Не ги ли окуражаваме, ако сме така пасивни, както сме били досега? Не е ли по-лесно просто да ги победим, отколкото да чакаме те да станат по-добри? Ще се превърнем ли в ТЯХ, ако отвръщаме на злото с подобно?

 

Невежеството е злото. И защото е Невежество, то не схваща, че с нож, куршум, или чадър не може да убие свободата, мисълта, духа... Салман Рушди ще живее.

 

Захари Карабашлиев, Facebook

 

 

Ние, човеците, мразим с лекота човеци. Отнемаме с кръв правото им на различен цвят, природа или убеждения. Но агресията към нечии думи е най-пагубното безсилие, на което ние, човеците, сме способни.

 

Да се молим за Салман Рушди.

 

Радослав Бимбалов, Facebook

 

 

Клубът ПЕН (Поети, Есеисти, Новелисти) в България остро осъжда нападението срещу писателя Салман Рушди в изпратена до медиите декларация. В нея Рушди е определен като „неустрашима личност, която цял живот използва изключителния си талант, за да се бори за свободата на словото и човешкото достойнство“.

 

„В продължение на десетилетия той живееше под сянката на фетва и смъртни заплахи, отстоява твърдо позициите си, като по този начин се превръща в пример и символ на доблест за всички свободолюбиви творци по света“, се казва още в текста.

 

Членовете на ПЕН клуба подкрепят Рушди и се молят за неговото възстановяване.

 

„Смелостта и талантът не могат да бъдат погубени! Твърдо вярваме, че Салман Рушди е една от личностите, които със своето блестящо творчество правят човечеството по-достойно, честно и смело“, завършва декларацията.

 

От света

 

Френското сатирично издание „Шарли ебдо“ изрази възмущението си от нападението срещу писателя Салман Рушди, предаде Франс прес.

 

През 2015 г. редакцията на изданието стана мишена на терористичен акт, извършен от симпатизанти на „Ислямска държава“, в който загинаха 12 души, сред които много членове на редакционния екип.

 

„Нищо не оправдава издаването на една фетва, на една на смъртна присъда“, се казва в коментар на „Шарли ебдо“. В редакционна статия Рис, който е главен редактор на изданието и един от малкото оцелели в атентата от 2015 г., разкритикува остро „посредствените религиозни лидерчета, които са кръгла нула в интелектуален план и които често пъти са невежи в културен план“ и които сега атакуват свободата на мисълта и на словото, защото тези две неща са заплаха за влиянието и въздействието, което тези хора имат върху съзнанието на последователите си.

 

Стивън Кинг публикува в Twitter: „Надявам се, че Салман Рушди е добре“.

 

Иън Макюън разкритикува „ужасяващото нападение“, като заяви, че то „представлява посегателство срещу свободата на мисълта и словото“.

 

Дж. К. Роулинг също осъди „ужасяващата новина“ и добави: „Чувствам се много зле в момента. Дано той е добре“.

 

След този пост британската писателка е била заплашена със смърт. 57-годишната авторка на романите за Хари Потър публикува в профила си екранни снимки на съобщение от потребител, който е написал „Не се притеснявай, ти си следващата“ в отговор на нейн пост, в който тя пише, че се чувства много зле след новината за атаката срещу Рушди. Екранните снимки на заплахата са придружени с таг на акаунта по поддръжка на Туитър и думите „Някакъв шанс за помощ?“. По-късно тя информира последователите си за ситуацията, като коментира: „На всички, които изпращат подкрепата си: благодаря ви. Полицията вече работи по случая“.

 

В интервю за Guardian писателят Казуо Ишигуро споделя: „През всичките тези години той беше невероятно смел, като непрекъснато се излагаше на опасност в името на правото да мисли и говори свободно, въпреки опасностите, които никога не изчезваха. Надяваме сe, че той ще се справи“.

 

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул заяви: „Той прекара десетилетия, говорейщи истината за властта, беше активен, безстрашен, въпреки заплахите през целия му съзнателен живот“.

 

„Бяхме на петия ред и събитието тъкмо започваше. Салман Рушди пристигна, седна и хората ръкопляскаха. Един човек започна да представя участниците, като каза, че Салман Рушди е с нас. Изведнъж един човек влезе и си помислихме, че той наглася микрофона или нещо подобно. Случи се толкова бързо и го намушка няколко пъти“, каза Пилар Пинтагро, очевидец на нападението.

 

Ирански медии празнуват атаката срещу Рушди

 

Иранският ултраконсервативен вестник „Кайхан“ приветства атаката срещу Рушди, който в проделжине на над 30 години се укриваше заради смъртни заплахи. „Да целунем ръцете на този, който разкъса врата на божия враг с нож“, пише в публикация във вестника.


Държавният вестник Иран пише, че вратът на дявола е прорязан с бръснач. Официален коментар от иранските власти няма, но Мохамад Маранди - съветник на преговорния екип на Техеран за ядрената сделка, написа в Twitter, че няма да рони сълзи за писател, който предизвиква безкрайна омраза към мюсюлманите и исляма.

 

Атаката срещу Рушди стана в деня, в който Иран обяви, че може да приеме окончателното предложение за съживяване на ядрената сделка от 2015-та година. В Техеран обикновените хора изразиха съмнение, че ще има споразумение: „Този инцидент може да се отрази негативно върху преговорите, защото Западът може да прецени, че атаката е терористичен акти. Ще видим какво ще се случи зад кулисите“.

 

Вчера американският писател беше нападнат с нож, когато се готвеше да изнесе лекция в Ню Йорк. По-късно бе съобщено, че е на командно дишане и може да загуби окото си.

 

Вече бе съобщено, че полицията в щата Ню Йорк, където бе извършено нападението, е идентифицирала заподозрения за атаката като 24-годишен мъж от Ню Джърси. На брифинг за медиите бе съобщено, че той се казва Хади Матар и е разполагал с пропуск за събитието, на което бе извършена атаката. Предполага се, че Матар е действал сам, но въпреки това ще бъдат направени допълнителни проверки, за да е сигурно, че той няма съучастници. От местопрестъплението е иззета раница, полицията е поискала и издаване на заповеди за претърсване във връзка с нападението.

 

Салман Рушди е от индийско мюсюлманско семейство. От години той е обект на заплахи след като през 1988-ма година публикува романа си „Сатанински строфи“.

 

Според мнозина мюсюлмани книгата е богохулство и съдържа обиди към Исляма. Иранският аятолах Хомейни издава фетва писателят да бъде убит. Заради нея Рушди се крие в продължение на години, докато по-късно иранското правителство не обявява, че вече не подкрепя религиозния указ. Салман Рушди получава американско гражданство през 2016 година и живее в Ню Йорк.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2941 |04.08.2022 Емилиян Гебрев: Ще съм най-щастливият човек, ако взривът е случайност, а не някакъв акт . 0| 2858 |27.07.2022 Учени съобщиха за четвърти човек, излекуван от ХИВ . 0| 15710 |15.07.2022 Ако Борисов не беше лягал на руснаците, Авионамс можеше да е натовски партньор . 0| 6233 |11.07.2022 Бащата на Семерджиев проговори: Не бил създал човек, който може да направи такова нещо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads