Реклама / Ads
20| 6395 |01.03.2018 НОВИНИ

Нов разговор на Борисов с Бабиш: Бългаската държава може да купи ЧЕЗ

.
Андрей Бабиш и Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов е поискал от чешкия си колега Андрей Бабиш контакт с ръководството на ЧЕЗ Груп. Целта била да се проучи възможността българската държава да купи българския бизнес на ЧЕЗ. Това съобщиха от правителствената пресслужба.
 
Разговорът между двамата премиери се е състоял тази сутрин. В него Борисов споделил, че изнесените информации за структурата на финансирането на придобиването на ЧЕЗ от "Инерком" са подхранили съмненията му, че сделката е проблемна.

Ето цялото прессъобщение:

Премиерите Борисов и Бабиш отново обсъдиха късно снощи в телефонен разговор темата за сделката за продажба на активите на дружество ЧЕЗ Груп в България. В този разговор българският министър-председател поиска допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство.

Андрей Бабиш посочи, че след изразените от медиите в Чехия съмнения по отношение на компанията купувач, е поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията около сделката. В тази връзка Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп е изискал от Съвета на директорите на дружеството информация за Инерком. Съветът на директорите е потвърдил пред НС, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали проблеми за осъществяване на продажбата, и ръководството на ЧЕЗ поддържа тази позиция, информира чешкият премиер.

Борисов посочи, че е поискал първия телефонен разговор заради значимостта на електроенергийното дружество за България и начина за провеждане на преговорите по неговата продажба, което е предизвикало много въпроси. Той каза, че обменените мнения с премиера Бабиш във вторник, както и изнесената от чешки и български медии информация за източниците на финансиране на купувача, са подхранили съмненията му, че сделката е проблемна.

Правителствените ръководители на двете страни заявиха, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със сделката или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на ЧЕЗ Груп. Двамата бяха категорични, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката и потвърдиха, че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави.

Българският министър-председател помоли чешкия си колега за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на ЧЕЗ Груп в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни. От своя страна чешкият премиер обърна внимание на това, че договори вече са били подписани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6850 |28.02.2018 Чешкият премиер опроверга Борисов: Не сме давали никакви документи на България за ЧЕЗ . 16| 11406 |28.02.2018 Ако Борисов твърди, че не е знаел за ЧЕЗ, то значи някой друг управлява . 5| 7376 |28.02.2018 Борисов удря рамо на Пеевски и погва неудобните медии . 1| 4353 |28.02.2018 Спешна среща при Борисов заради Националния рамков договор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads