Реклама / Ads
26| 5551 |23.10.2022 НОВИНИ

Нова атака върху енергийната мрежа на Украйна, милиони са без ток

.
ракета Източник: БГНЕС
Русия отново е нанесла удари, насочени към енергийната мрежа на Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че атаките са били в ”много широк” мащаб.
 

Във вторник Зеленски ще направи видеообръщение на международна конференция за възстановяването на Украйна в Берлин, на която ще присъства и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а утре премиерът на Украйна Денис Шмигал ще участва в германско-украински икономически форум в Берлин.

 

Киев съобщава, че след нанесените от Русия удари близо 1,5 милиона домакинства са останали без електричество. Володимир Зеленски заяви, че повечето от руските ракети и дронове са били свалени и подобни удари няма да спрат украинското военно настъпление.

 

Почти една трета от украинските електроцентрали и други съоръжения за производство на енергия бяха унищожени при вълна от въздушни удари от понеделник миналата седмица насам. В традиционното си видеообръщение украинският президент за ограничаване на употребата на електричеството:

 

"Стабилността на енергетиката на цялата ни държава зависи от всеки град и област на Украйна. Моля, ограничете използването на уреди, които консумират много електричество. И особено в часовете на пиково потребление сутрин и вечер."

При последните атаки са били засегнати районите на Черкаси, югоизточно от столицата Киев, и град Хмелницки на запад. Въздушни удари и прекъсвания на захранването също бяха съобщени от Одеса на юг до Ровно и Луцк на северозапад.

 

В интервю за неделното издание на германския "Франкфуртер алгемайне цайтунг" украинският премиер Денис Шмигал предупреди за "ново миграционно цунами“, ако Русия продължи атаките си срещу гражданската инфраструктура на неговата страна. Той  обвини Москва, че иска да "вкара Украйна в планирана хуманитарна катастрофа, каквато Европа не е виждала от Втората световна война".

 

Утре Денис Шмигал ще участва в германско-украински икономически форум в Берлин и ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц. В свой видеоподкаст Олаф Шолц посочва, че Украйна и Европейският съюз не могат да се справят сами в процеса на възстановяване на страната. По думите му, "това може да бъде направено само от цялата световна общност, която в момента подкрепя Украйна".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3567 |22.10.2022 Пускат АМ “Европа” около Нова година, но без последния слой асфалт . 1| 3103 |21.10.2022 Шеф в ГДБОП: Между 12 и 14 сайта бяха атакувани при хакерската атака у нас на ”Килнет” . 4| 6027 |21.10.2022 Стефан Янев: Това не означава, че има нова четворна коалиция . 7| 3810 |21.10.2022 Нинова категорична: Позицията ни е същата! Правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ няма да подкрепим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads