Реклама / Ads
198| 13675 |24.06.2012 НОВИНИ

Нова гражданска формация иска да променя България

.
Борислав Цеков
Нова политическа формация се учредява с амбициозната цел да промени страната. Става дума за национален инициативен комитет, който подготвя учредяването на гражданско движение „Модерна България”. Събитието се провежда в Центъра за култура и дебат "Червената къща".
 
В комитета влизат 77 души от цялата страна, излъчени от граждански организации, професионални и съсловни структури, университетски преподаватели, общински съветници от граждански листи в 6 областни града. Сред тях са арабистът проф. Владимир Чуков, председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков, правозащитникът Петър Кичашки, политологът Емил Георгиев и икономистът Ралица Агайн.

Движение "Модерна България" никога няма да стане партия, обявиха в "Седмицата" създателите му. Те ще работят за смяна на системата на управление и засилването на гражданския контрол върху властта.

Движението предлага ротация на депутатите, като половината от народните представители да се сменят по средата на мандата, както и механизъм за отзоваването им с активното участие на гражданите.

"Образно казано, е, че член първи в устройството на Движение "Модерна България" ще бъде, че то никога няма да стане партия и няма да изневери на гражданската кауза. Това е един нов, модерен начин на организиране и канализиране на гражданска и политическа активност, който не е събран около едно централно ръководство или около един лидер, а е хоризонтално, обединено върху кауза. Случая Движение "Модерна България" създава една национална мрежа, която да канализира усилието в една посока - граждански контрол върху властта на местно и национално ниво. В последните 2-3 години и в Европа вече има процес на отваряне на изборния процес към гражданското общество и се промениха законите в Словения, Полша, Финландия, Германия, Италия и др. така, че да се позволят граждански листи, издигнати чрез подписка на местно и национално ниво, които са напълно равнопоставени с партийните. Това между другото е една от каузите на "Модерна България" - така да се промени и реформира избирателната система на България, обещава Борислав Цеков.

Веднага плъзнаха слухове, че новото движение ще се присламчи към формацията на Меглена Кунева, тъй като и двете претендират да представляват българските граждани. Друга мълва пък твърди, че зад формацията на Цеков стои известен олигарх, който финансира движението.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 10058 |24.06.2012 Устинов хвърли нова бомба: Отказах половин милион евро, за да лъжесвидетелствам . 115| 18459 |20.06.2012 Диана Найденова: Извинявам се на всички, които лягаха пред багерите на Иракли и които пазят Витоша . 0| 7991 |15.06.2012 Нова схема точи пари по пощата . 19| 9536 |11.06.2012 Нова версия: Яна убита след групово изнасилване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads