Реклама / Ads
30| 5323 |16.11.2012 НОВИНИ

Нова процедура за избор на съдия в КС

.
Председателят на парламентарната комисията Искра Фидосова
Комисията по правни въпроси в парламента предлага да бъде открита нова процедура за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание, обяви нейният шеф Искра Фидосова.
 

„От снощи започнахме консултации с представители на всички парламентарни групи, след като вчера Венета Марковска не положи клетва. На консултациите не присъстваха представителите на Коалиция за България, но сме съгласували позициите и становищата с проф. Любен Корнезов и Мая Манолова. Не присъстваше и Екатерина Михайлова от Синята коалиция", допълни тя.

„Мая Манолова ме помоли да заявя, че тя подкрепя да има нова процедура за избор на член", каза Фидосова и добави, че е упълномощена от независимия депутат Петър Хлебаров тя да изрази неговата позиция в подкрепа на становището.

„Предлагаме проект за решение на Народното събрание поради това, че на 15 ноември един от избраните не встъпи в длъжност поради неполагане на клетва. Народното събрание е с непопълнена квота", каза Фидосова.

Предоставен е проект за решение за откриване на нова процедура, за приемане на процедурни правила за издигане на кандидатури и изслушването им.

„Процедурата, която сме следвали досега за избор на двамата конституционни съдии, е същата, която предлагаме и сега. Не може да бъде различна. Датите за провеждане на процедурата трябва да бъдат съобразени с по-кратки срокове, за да може Конституционният съд да работи нормално", посочи Искра Фидосова.

От 22 ноември ще се набират предложения за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание, обявиха депутатите от правната комисия в парламента.

Процесът ще продължи до 30 ноември. Становища и въпроси могат да се подават до 10 декември. Изслушването на кандидатите пък ще бъде на 12 декември, а на 19 декември ще бъде гласуването в пленарна зала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4796 |14.11.2012 Вдигна се нова вълна срещу пушенето на закрито . 84| 6604 |11.11.2012 Митрополит Николай: Изборът на Кирил е в разрез с устава . 2| 5767 |07.11.2012 Визите за българите не зависят от изборите, обяви посланикът на САЩ . 0| 7152 |07.11.2012 В USA посолството у нас постановиха дрескод за изборната нощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads