Реклама / Ads
24| 6941 |24.10.2023 НОВИНИ

Нова загадъчна смърт в Русия. Година след смъртта на предходния, почина и новият шеф на "Лукойл"

.
Владимир Некрасов
Владимир Некрасов, председател на Съвета на директорите на "Лукойл", почина на 66-годишна възраст, съобщават руски медии, позовавайки се на пресслужбата на компанията. Това е вторият човек на този пост, който загива в рамките на година.
 

Некрасов пое поста председател на Съвета на директорите през 2022 г., след смъртта на предишния председател Равил Маганов. Тогава компанията съобщи, че той е починал след тежко заболяване, но информацията беше, че всъщност Маганов е починал, след като е паднал от прозореца на Централната клинична болница (ЦКБ) на Управлението по въпросите на президента.

 

Според предварителното заключение на лекарите причината за смъртта на Некрасов е остра сърдечна недостатъчност.

 

От компанията отбелязват, че Некрасов е посветил почти 50 години на работа в нефтената и газовата индустрия, като е преминал през целия си път от механик-ремонтчик до генерален директор на "Лукойл"-Западен Сибир, след което е работил като първи вицепрезидент на компанията, съветник на президента и председател на съвета на директорите, "като винаги е демонстрирал изключителни управленски способности и идеи за развитие на производството".

 

Серия смъртни случаи

 

От началото на 2022 г. настъпиха многобройни необичайни смъртни случаи на руски бизнесмени или високопоставени служители.

 

Освен Маганов, сред серията починали бяха седем супербогати руснаци само за три месеца и то при толкова ужасяващи обстоятелства, че това логично отвори врати за рамисъл. Множество медии изказаха предположение, че самоубийствата може да са били инсценирани. Някои от тях дори стигнаха дотам, че предположиха, че Кремъл или дори самият Путин може да са замесени по някакъв начин.

 

На 19 април, 2022 г. испанската полиция получава телефонно обаждане от Фьодор Протосеня, син на руски олигарх, чието семейство притежава вила в района. Той съобщава, че от часове се опитва да се обади на майка си от Франция, но никой не вдига телефона. Когато полицията пристигнала в семейния имот, там били открити телата на родителите и сестрата на Протосеня. Първоначално полицията предположила, че баща му, милионерът Сергей Протосеня, е намушкал жените с нож и след това се е обесил в градината на вилата - но не след дълго се появили съмнения относно този ход на събитията.

 

Един ден по-рано полицията в Москва, която е на около 3000 км от крайбрежния град в Испания, също направи ужасяващо откритие: Владислав Аваев, друг милионер, и съпругата му и 13-годишната му дъщеря бяха открити мъртви в луксозния им апартамент. Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че Аваев е имал пистолет в ръката си. Властите го подозират, че е застрелял жена си и дъщеря си, преди да посегне на живота си.

 

Инцидентите са се случили в рамките на 24 часа един след друг, а предполагаемият ход на събитията е поразително сходен. Нещо повече, и Протосеня, и Аваев са мултимилионери-олигарси от най-високите етажи на руската петролна и газова промишленост. В един момент Протосеня е бил заместник-председател на компанията за природен газ "Новатек", а Аваев е бил вицепрезидент на "Газпромбанк".

 

В края на януари, месец преди руските войски да нахлуят в Украйна, се съобщава, че Леонид Шулман, 60-годишен високопоставен мениджър в "Газпром", се е самоубил. След това, на 25 февруари, Александър Тюляков, друг бивш мениджър в енергийния гигант, е намерен обесен в къщата си в Санкт Петербург. Три дни по-късно роденият в Украйна газов и петролен магнат Михаил Уотфорд също беше намерен обесен в гаража на имението си в Южна Англия.

 

На 24 март милиардерът Василий Мелников, ръководител на гигантската компания за медицински консумативи MedStom, е намерен мъртъв заедно със съпругата си Галина и двамата им малки сина в многомилионния им апартамент в руския град Нинжни Новгород. Подробностите за смъртта им също са сходни с тези на Протосеня и Аваев.

 

Последва и случаят с Андрей Круковски. 37-годишният мъж е бил директор на ски курорта Красная поляна, разположен близо до Сочи. Твърди се, че руският президент Владимир Путин многократно е канил гостите си да карат ски там. Според руския вестник "Комерсант" Круковски е бил на разходка на 2 май, когато е паднал от скала и е загинал.

 

Управляващият директор на авиационната индустрия на Корпорацията за развитие на Далечния Изток и Арктика (КРДВ) Иван Печорин пък почина от удавяне.

 

Сред серията починали лица, близки до Кремъл, бе и загиалия в самолетна катастрофа бивш шеф на "Вагнер" Евгений Пригожин.

 

ФрогНюз

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4246 |24.10.2023 Pycия e зaпoчнaлa дa cглoбявa дpoнoвe, купува двигатели от AliExpress . 2| 3881 |24.10.2023 Зеленски: Въпрос на време е да установим пълен контрол над Крим и околните води . 0| 5458 |24.10.2023 Президентът на Световната банка: Мисля, че се намираме в много опасен момент . 2| 4189 |24.10.2023 Макрон предложи международната коалиция срещу "Ислямска държава" да се бори и с "Хамас"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads