2|
5094
|03.11.2014
НОВИНИ
Нови етикети на храните от 13 декември
Нови етикети на храните с единни изисквания за целия Европейски съюз трябва да бъдат въведени от 13 декември.
Те трябва да съдържат в едно зрително поле и с достатъчно едър шрифт цялата информация за продукта (виж най-долу), неговите съставки и срока на годност. Шрифтът трябва да е с големина поне 1,2 мм, като изключение се прави само за малките опаковки, а надписите да са на съответния език.
На бутилираните продукти информацията ще бъде изписана на капачката, а на пакетираните - на клипса. При предварително опакованите храни задължителната информация за храните се поставя на опаковката или на етикет, прикачен към нея. Ако храните не са опаковани, информацията се предоставя на търговеца, а той при необходимост я споделя с купувача.
Изрично ще бъдат изброени алергените, чийто списък ще бъде в специално приложение. Месото ще съдържа указание къде е произведено. Информацията трябва да е коректна и точна.
Изискването е по Регламент 1169 на ЕС от 2011 г., който влиза в сила от края на 2014-а. Изключение прави изискването за обявяването на хранителната стойност, което се прилага от 13 декември 2016 г.
Новият регламент засяга не само храните с магазините, а и доставките по домовете - например поръчките за пица, както и храните, предназначени за снабдяване на заведенията.
Върху етикета не може да има заблуждаваща реклама, която например приписва на продукта лечебни свойства (с изключение на натуралните минерални води и храните за специална хранителна употреба).
За информацията върху етикета отговорност ще носи производителят, а в случаите, когато той е извън ЕС - вносителят.
Задължителните данни включват:
- наименование;
- списък на съставките;
- алергени (фъстъци, мляко, синап, риба, зърнени култури, съдържащи глутен и др.);
- количество на определени съставки или категории съставки;
- нетно количество на храната;
- срок на минимална трайност или срок на годност;
- специални условия за съхранение и/или условия за употреба;
- името или търговско наименование и адрес на стопанския субект или вносителя;
- страна на произход или място на произход за някои видове месо, мляко;
- указания за употреба, когато при липсата на такива указания би било трудно храната да се използва по подходящ начин;
- по отношение на напитки, съдържащи повече от 1,2% алкохол, действителното обемно съдържание на алкохол;
- обявяване на хранителната стойност.
От българската Агенция по храните, която отговаря за контрола по новите етикети, не можаха да отговорят дали потребителите у нас могат да очакват новия изглед на опаковките от 13 декември и дали българските производители имат готовност за промяната.
На бутилираните продукти информацията ще бъде изписана на капачката, а на пакетираните - на клипса. При предварително опакованите храни задължителната информация за храните се поставя на опаковката или на етикет, прикачен към нея. Ако храните не са опаковани, информацията се предоставя на търговеца, а той при необходимост я споделя с купувача.
Изрично ще бъдат изброени алергените, чийто списък ще бъде в специално приложение. Месото ще съдържа указание къде е произведено. Информацията трябва да е коректна и точна.
Изискването е по Регламент 1169 на ЕС от 2011 г., който влиза в сила от края на 2014-а. Изключение прави изискването за обявяването на хранителната стойност, което се прилага от 13 декември 2016 г.
Новият регламент засяга не само храните с магазините, а и доставките по домовете - например поръчките за пица, както и храните, предназначени за снабдяване на заведенията.
Върху етикета не може да има заблуждаваща реклама, която например приписва на продукта лечебни свойства (с изключение на натуралните минерални води и храните за специална хранителна употреба).
За информацията върху етикета отговорност ще носи производителят, а в случаите, когато той е извън ЕС - вносителят.
Задължителните данни включват:
- наименование;
- списък на съставките;
- алергени (фъстъци, мляко, синап, риба, зърнени култури, съдържащи глутен и др.);
- количество на определени съставки или категории съставки;
- нетно количество на храната;
- срок на минимална трайност или срок на годност;
- специални условия за съхранение и/или условия за употреба;
- името или търговско наименование и адрес на стопанския субект или вносителя;
- страна на произход или място на произход за някои видове месо, мляко;
- указания за употреба, когато при липсата на такива указания би било трудно храната да се използва по подходящ начин;
- по отношение на напитки, съдържащи повече от 1,2% алкохол, действителното обемно съдържание на алкохол;
- обявяване на хранителната стойност.
От българската Агенция по храните, която отговаря за контрола по новите етикети, не можаха да отговорят дали потребителите у нас могат да очакват новия изглед на опаковките от 13 декември и дали българските производители имат готовност за промяната.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads