Реклама / Ads
3| 3008 |06.04.2023 НОВИНИ

От новия парламент зависи кога ще си поискаме 724 млн. еврo от Европа по ПВУ

.
Атанас Пеканов
Служебното правителство няма да входира искане до Европейската комисия за получаване на втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост, докато бъдещите народни представители в новото 49-о Народно събрание не приемат оставащите закони, изискуеми, за да усвоим средствата.
 

Това коментира  вицепремиерът с ресор еврофондове Атанас Пеканов. Той взе участие в конференция, посветена на пътя на България и Румъния в ЕС, проведена в представителството на Европарламента в София.

 

"Следващите пари по плана зависят от 12-те закона, които чакат и зависят от това дали парламентът ще ги приеме. Ако той не ги приеме, няма да подадем следващо искане за плащане, което е за 724 милиона евро. Затова призовавам депутатите не да го оставят някакъв бъдещ момент, а да гледат още от първия ден тези 12 закона", заяви Пеканов.

Все още няма риск обаче за загуба на средства по ПВУ, тъй като сроковете за подаване на искане до ЕК, респективно за изпълнение на поетите ангажименти по траншовете, са индикативни. Все пак крайният срок е 2026 година, която ще дойде бързо, коментира още пред News.bg вицепремиерът с ресор еврофондове .

 

Върви и процесът по предоговаряне на Плана за възстановяване в частта с ангажиментите ни в сферата на енергетиката, целящ удължаване на живота на въглищните ТЕЦ-ове. Неясно обаче как.

 

"Както знаете, министър Христов (Росен Христов, министър на енергетиката) беше преди седмица в Брюксел. Там показа защо през миналата година бе почти невъзможно да се постигнат някои от цените за ограничаване на работата на въглищните централи. Сега процесът продължава по линия на плана Repower EU - какви инвестиции ще се предложат и какви други алтернативни ангажименти може да се предложат, ако не се изпълняват ангажиментите за въглищните централи. Процесът продължава. Следващата среща на министър Христов в Брюксел е на 21 април, след което ще видим как ще продължи процеса", каза още Пеканов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3148 |05.04.2023 Георги Киряков: Без депутатите от ПП ще бъде много трудно създаването на мнозинство в парламента . 21| 4784 |04.04.2023 Фалшификациите изхвърлили ИТН от парламента, но лъжите лъснали, смята Тошко Йорданов . 5| 3035 |04.04.2023 Радев свиква парламента, след като ЦИК каже кои са 240-те депутати . 2| 3038 |03.04.2023 Панев: Ще се борим дневният ред на парламента да са истинските реформи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads