Реклама / Ads
7| 3722 |13.02.2023 НОВИНИ

Новият министър на културата: Разбирам артистичния протест на Александър Морфов

.
Найден Тодоров
Казусът с Народния театър е много интересен. Имахме един доста артистичен протест от страна на Александър Морфов, който разбирам. От това нещо обаче бе създадена една много голяма новина, коментира новият министър на културата Найден Тодоров.
 

Няма открити нарушения при проверката на Министерството на културата по казуса с Народния театър. Има обаче установени решения, които оттам още не знаят дали са правилни, съобщи той.


В момента тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която от ведомството изчакват, за да видят какво ще покаже.

 

Според него този проблем е трябвало да остане вътрешен, а директорът Васил Василев е трябвало да реагира още в самото начало на случилото се. Той обаче не го е направил, защото вероятно се е надявал този казус да се самореши, което не се е случило.


От едва страна, медиите са длъжни да информират, но от друга – в една излязла от баланс система те подпомогнаха този казус да се превърне в нещо, което не е, смята той.


По думите му партийната политика няма място в една културна институция. На въпрос дали има партийни назначения в Народния театър Тодоров заяви, че не ги вижда като такива.


Ако един министър се намеси драстично в политиката на културните институти, без да има нарушение, тогава говорим за нарушаване на демокрацията, допълни служебният министър. Той бе категоричен, че Министерството на културата не може да бъде страна в този казус, а трябва да направи всичко възможно той да бъде решен.



”За мен също е загадка защо съм единственият нов министър в служебното правителство. Една седмица преди това нямах никаква представа какво ще се случи. Макар че ако се бях сетил за едни думи на проф. Велислав Минеков от декември месец, можех да очаквам някаква смяна. Имахме среща по съвършено друг повод през декември. Той тогава каза, че е уморен и му е писнало да се бори”, коментира той


"Първата причина де се съглася е, че е временно. Освен това в министерството на културата са запознати, че в последните годни аз имам много претенции за това какво се извършва и какво не в тази институция. Затова за мен беше един опит да разбера защо не се случва каквото трябва да се случи и дали аз мога с нещо да допринеса да се случи", добави той.

 

"Проф. Минеков свърши страшно много работа. Той е една емоционална личност и хората виждат само това. Но всъщност в международен план той свърши много тежка работа. Преместването на българския културен институт в Скопие, създаването на нов такъв в Албания, засилени връзки с Франция. В България работи страшно много за културното наследство. Аз ще продължавам да разчитам на него в тази насока. А и тази допълнителна компонента, която по негово време бе отново въведена в края на декември, спаси много от оркестрите, театрите и оперите в България", смята Тодоров.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4415 |09.02.2023 Обвинения и контраобвинения на бившия и настоящия енергиен министър . 8| 7627 |09.02.2023 Илиян Василев: Людмил Йоцов не може да бъде осъден, нито пък министър Николов или заместника му . 1| 3163 |09.02.2023 Министър Стоянов ще провери как върви ремонтът на базата ”Граф Игнатиево” . 5| 3517 |08.02.2023 Министър и още двама от кабинета ”Петков” ще бъдат обвинени в длъжностни престъпления

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads