Реклама / Ads
0| 4485 |18.08.2022 НОВИНИ

Новият шеф на ДКК: Констатирани са нарушения във ВМЗ

.
Промени в Държавната консолидационна компания. Смиляна Нитова е сменена, като изпълнителен директор. На нейно място е назначен освободеният от Корнелия Нинова бивш шеф на ДКК адвокат Венцислав Димитров, който оглави и съвета на директорите. За БНТ той съобщи, че започва оздравяване на ”Кинтекс” и ВМЗ.
 

Извършени са и кадрови промени в ръководството на двете дружества.

Във Вазовските машиностроителни заводи се връща уволненият стар шеф Иван Стоенчев, който само за 6 месеца успя да докара дружеството на 48 млн. лв. печалба.

Промени в ръководството на "Кинтекс" - мотивите са, че в държавното предприятие са влезли органите на ДАНС. предприемат се и мерки за оздравяване на фирмите от вонно-промишления комплекс.

 

Новият шеф на ДКК обясни, че досега Съветът на директорите на ВМЗ е функционирал в нарушение, тъй като вместо от петима членове, е работил само с трима. Въпреки забраната на новия министър на икономиката публичните предприятия да спрат разплащания, от които не зависи пряко дейността им ВМЗ е направило за седмица преводи за над 3 млн. лв. за строителни дейности. Констатирани са и други нарушения.

 

Във ВМЗ има спрян поток на доставките за суровини, които са необходими за производствения цикъл. За съжаление производствения цикъл е занемарен за сметка на администрацията на дружеството, която е увеличена несъразмерно на обема на рабата. Създават се новоназначения, които нямат оправдания към настоящия момент и това е причината в оперативната работа служителите да недоволстват", каза адвокат Венцислав Димитров, изпълнителен директор на ДКК.


Бордът на ВМЗ се допълва с двама нови членове, а в "Кинтекс" е сменен целият Съвет на директорите, с изключение на Пламен Пешев, който се противопоставил на превод от 800 хил. лв. към офшорка, заради която в дружеството влизат разследващи органи.

"В "Кинтекс", както знаете имаше проверка, прекалено обезпокоителна, от ДАНС. Тя е свързана със заплащането на една немалка сума, която се коза, че има такъв превод.Те първа ще се търсят основанията за извършването на превода. И единственият човек, който се е противопоставил на това действие, той остава в борда на директорите", каза адвокат Димитров.


Бившият шеф на ДКК Смиляна Нитова излезе с позиция, в която обвинява новото ръководство в беззаконие. Заявява, че ще атакува в съда направените назначения:

"В условие на криза за бизнеса и хората се увеличават двойно директорите на държавните дружества. Шокиращо е, че избраният за нов изпълнителен директор е едновременно и председател на Съвета на директорите, който трябва да сключи договор сам със себе си и да се самоконтролира", пише тя.
Наследникът ѝ не се съгласи с обвиненията.

 

"Твърди, че това не е недопустимо. Няма законова забрана. Напротив. Много търговски дружества така оперират. Да, не е типично. Но това е с цел да се канализира дейността на дружеството", каза Димитров.


Смиляна Нитова припомня, че е бил уволнен от Корнелия Нинова: "Той няма право да заема публична длъжност, защото е уволнен от ДКК. Това е беззаконие, своеволие и некомпетентност, всичко отива в съда. Служебният кабинет овладява държавните дружества, обезглавява военно-промишления комплекс, намесва се безпрецедентно в работата на държавни фирми, които нямат абсолютно никаква връзка с организирането и провеждането на предстоящите избори".

 

"Така е освободен съм. Това е правното основание, което предходният министър на икономиката и индустрията е използвала за освобождаване на целия борд на директорите. Но това, отсега ви казвам, че не е основание да се вземат подобен род длъжности", каза Димитров.


А от ДКК съобщиха, че продължава анализът на състоянието и на другите дъщерни дружества на компанията. Приоритетно се вземат мерки за оздравяване на фирмите от военно-промишления комплекс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3860 |16.08.2022 Деница Златева е новият шеф на ”Булгаргаз” . 0| 3106 |11.08.2022 Чистка и в АПИ, Иво Иванов е новият председател на УС . 0| 2846 |09.08.2022 Екатерина Асенова е новият шеф на Инспекцията по труда . 0| 3092 |05.08.2022 Новият шеф на НАП скорострелно: “Булгаргаз” е със задължения към бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads