Реклама / Ads
2| 4407 |23.01.2019 НОВИНИ

НПО с гневно писмо до Цацаров: Недопустимо е Гешев да казва неверни данни за инвалидите

.
Иван Гешев
Недопустимо е от прокуратурата на България да излизат неверни данни, да се правят изказвания, които се доближават до политически, и да се налага внушения за социално-осигурителната система, които не почиват на факти.
 

Това се казва в отворено писмо на сдружение „Солидарна България“, изпратено до главния прокурор Сотир Цацаров. Повод за него е пресконференция на зам.-главния прокурор Иван Гешев относно стартиране на разследване на случаи, свързани с незаконосъобразно издадени експертни решения за получаване на инвалидни пенсии.

 

Сдружение „Солидарна България“ приветства усилията на Върховна касационна прокуратура за разследване на такива случаи и Ви желаем успех в това начинание. Считаме, че разкриването и наказанието на подобни злоупотреби – дори и да става дума за незначителен дял спрямо общия брой експертни решения, е изключително важно за обществото, защото те дискредитират социално-осигурителната система, от което се възползват политически сили, налагащи антисоциални реформи и още по-големи орязвания на правоимащите и действително нуждаещите се от подпомагане и подкрепа български граждани, пишат от организацията.


В същото време „Солидарна България“ изразява недоумението си от неподкрепени с факти твърдения, направени от Иван Гешев на пресконференцията на 21 януари 2019 година. Части от неговото изказване приличат повече на изявление от политик, тъй като освен, че не почиват на конкретни данни, съвпадат с твърдения на управляващи политици за „масови злоупотреби с ТЕЛК“ и „фалшиви инвалидни пенсии“, посочват от организацията.

 

От там добавят, че подобни изказвания идват в момент, в който правителството трябва да направи оценка на въздействието на промените в Наредбата за медицинската експертиза, влезли в сила от 3 август 2018 г., в резултат от които хиляди хора с реални увреждания губят правото на подпомагане или остават със символична подкрепа от страна на обществото. Промените, с които при определянето на групата на инвалидност вече се взима предвид само водещото заболяване, но не и съпътстващите, бяха направени под лозунги за борба с „фалшивите инвалиди“.

 

Дори и активността на ВКП да съвпада случайно с наближаващата и чакана от обществото (особено от ощетените) равносметка за въздействието на промените, и в твърденията на г-н Гешев да няма политически оттенък, недопустимо е от висотата на поста заместник-главен прокурор на Република България да се тиражират неверни и манипулативни данни, да се създават фалшиви „новини“. Защото в твърденията на г-н Гешев открихме най-малко три, меко казано – неистини.


В своето изказване Гешев твърди, че „поне половината от тези инвалидни пенсии отиват при хора, които са реално здрави и нямат почти никакви проблеми“.

Вменяването на колективна вина с внушения, че едва ли не всеки втори инвалид е „фалшив“ и получава неправомерно подпомагане не само е цинично, но е и дълбоко непрофесионално, тъй като не почива върху никаква професионална експертиза, пишат до Цацаров от „Солидарна България“.

 

Едва ли в една държава заместник-главният прокурор е длъжностното лице, което е в състояние да оцени кой е „реално здрав“ и кой какви здравословни проблеми има или няма, посочват авторите на писмото.

 

Липсват официални данни, които да потвърждават или поне да доближават до истината твърденията му. Има обаче достатъчно данни, които пряко им противоречат. По данни на Националния осигурителен институт („Анализ на пенсиите за инвалидност за периода 2010-2016 г.“) едва 19 179 (1,9%) от над 1 милион решения на ТЕЛК са оспорени от НОИ. В резултат за визирания период от 7 години е намалена групата на инвалидност на 2114 лица, а от тях спрените инвалидни пенсии са едва 1067 (обявени за напълно работоспособни са само 20 от тези лица). Данните са потвърдени в годишен отчет на Сметната палата, уточняват от организацията.


На злополучната пресконференция зам.-главният прокурор Гешев твърди още, че „НОИ няма контрол върху ТЕЛК и НЕЛК“. Подобно твърдение издава непознаване на българските закони от страна на обвинител №2 в държавата, намекват от „Солидарна България“.

 

Член 98 от Кодекса за социално осигуряване гласи, че разпорежданията за отпускане на пенсиите за инвалидност се издават въз основа на решения на медицинска комисия към териториалното поделение на НОИ“, припомнят на Гешев от организацията.
И цитират разпоредбата от закона: „В случай, че медицинската комисия реши, че експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК са неправилно издадени, председателят ѝ подава жалба срещу решенията на органите на медицинската експертиза в 14-дневен срок от деня на получаването им в съответното териториално поделение на НОИ. Жалбата срещу решенията на ТЕЛК се подава пред НЕЛК, а срещу решенията на НЕЛК – пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс“.

 

Тоест, НОИ разполага с механизми за контрол върху решенията на ТЕЛК и НЕЛК и това твърдение на г-н Гешев също е невярно, пишат от „Солидарна България“ в своето писмо, което е публикувано и на сайта на организацията.

 

Според тях може би най-фриволната от всички констатации на Иван Гешев е тази, че „държавата ни не е толкова бедна, просто се краде много“. И че „тези стотици милиони, ако отиваха в хора, които имат нужда, не мисля, че щяхме да сме по-различни, от която и да е европейска държава”.

Подобни, непочиващи върху факти, твърдения често се използват от политици, които искат да ограничат още повече не само подпомагането на хора с увреждания, но и социалното подпомагане изобщо в страната, настояват от „Солидарна България. И цитират официални данни относно размера на социалните разходи: „Към 2016 г. разходите за социална защита (включително пенсии) в Република България като дял от БВП са 12,7%, – със 7% по-малко от средноевропейските нива, а страната ни заема 22-ро място от 28 страни членки. Разходите за пенсии са 8,4% от БВП при 12,6% средно за ЕС. А делът на разходите за борба със социално изключване на уязвими групи у нас е девет пъти по-нисък, отколкото средно за ЕС и по този показател заемаме предпоследното място в Съюза“.

 

Гражданското сдружение завършва с уговорката, че приветства „амбицията на прокуратурата да намали кражбите от общите фондове на държавата“, но съветва Гешев и Цацаров да търсят там, където са, а не там където има най-малка съпротива.

„Ще ги открие сред едрия бизнес, който разполага с хиляди вратички за източване на приходната част на бюджета, а не при изпадналите в толкова голяма беда, че се надяват на мизерната разходна част на същия този бюджет“, посочват от „Солидарна България“.

Писмото на организацията завършва с апел към Сотир Цацаров да вземе мерки, така че от прокуратурата да не излиза непроверена информация, като се изразява готовност да предоставят допълнителни данни доколко наистина е „средноевропейска“ социалната система в Република България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6821 |19.01.2019 Николай Банев разпространи писмо с опровержение на думи на Иван Гешев . 5| 4696 |22.12.2018 Сотир Цацаров: От Лозан Панов чувам само критики, но нищо градивно . 2| 3872 |23.11.2018 Нинова с отворено писмо до европейските посланици за полицейщина . 0| 4580 |02.11.2018 Викторио е написал писмо преди убийството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads