Реклама / Ads
6| 5101 |01.10.2015 НОВИНИ

НРС става ДАР, инспектор ще следи работата на разузнавачите ни

.
Народното събрание гласува на второ четене третият от законите в сектор „Сигурност”, внесен от председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде Фокус. Законът за Държавна агенция „Разузнаване” (ДАР) регламентира цялостната разузнавателна дейност в България. ДАР ще бъде в системата на изпълнителната власт и ще бъде непосредствено подчинена на Министерски съвет.
 
Първите приети текстове регламентират устройството на Държавна агенция „Разузнаване”.Агенцията ще се ръководи от председател, който се назначава с указ на президента по предложение на МС за срок от 5 години. Предвидено е в случай на прекратяване правомощията на председателя, негов заместник да бъде определен за изпълняващ длъжността за срок, не по-дълъг от месец, в който МС трябва да предложи на президента да назначи нов председател, който да довърши мандата. При необходимост от прекратяване на правомощия на заместник-председател, МС определя нов, който също така довършва мандата. 

Въвежда се и нова фигура в българското разузнаване – инспекторът, който да следи работата на разузнавачите ни. Той ще се назначава от министър-председателя по предложение на председателя на Агенцията. Изисква се той да има висше образование и не по-малко от 5 години стаж в Агенцията. Контролът, който ще се извършва от инспектора, ще е по указание на председателя на Агенцията. Инспекторът ще следи и за спазването на Етичния кодекс за поведение на служителите, управлението и разпореждането с материални средства, условията и реда за извършването на особени финансови разходи, условията на труд и др. Инспекторът проучва предложенията, сигналите, жалбите, молбите, подадени от физически или юридически лица до председателя на Агенцията, и изготвя отговори по тях.

Инспекторът проучва предложенията, сигналите, жалбите, молбите, подадени от физически или юридически лица до председателя на Агенцията, и изготвя отговори по тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5996 |29.09.2015 Кр. Георгиева: Надявам се България да не става гореща точка . 21| 6882 |27.09.2015 Тити Папазов: Календерска не става за кмет и на Мало Бучино . 0| 4460 |26.09.2015 Днес ще вали, няма да става за разходка . 1| 4637 |25.09.2015 Винетките стават електронни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads