Реклама / Ads
2| 2690 |10.10.2022 НОВИНИ

НЗОК отпуска още 774 млн. лв. на болниците

.
Болниците, които не са постигнали договореното увеличение на заплатите на медицинския персонал от 1-ви август, няма да бъдат санкционирани, а всички лечебни заведения ще получат допълнителни средства от Здравната каса за последните три месеца на годината в общ размер 774 милиона лева.

Това съобщи управителят на Здравната каса Петко Салчев след заседание на Надзорния съвет, цитиран от БНР.

 

Ще бъде разплатена и надлимитната дейност на болниците, която от началото на годината до момента е 43 милиона лева. Исканията, поставени в петък от държавни, общински и частни болници, за допълнително актуализиране на цените на клиничните пътеки с размера на инфлацията, няма да бъдат изпълнени.

 

Според решението на Надзорния съвет резервът на Касата няма да бъде разблокиран.

"Искането за увеличаването на цените на клиничните пътеки, свързани с инфлацията, към момента годишната инфлация с натрупване е 17.7% по данни на НСИ. Цените на клиничните пътеки са вдигнати с 25%", каза управителят на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев.

 

Към 30 септември лечебните заведения, които са постигнали изискванията за заплатите, са 154, а тези които не са постигнали нивата, заложени в колективния трудов договор, са 222, съобщава Славчев, цитиран от БТА. 

 

Той информира, че голяма част от областните лечебните заведения са постигнали нивата на заплатите от 1500 лв. за медицинския персонал и 2000 лв. за лекар. Салчев информира, че има само едно голямо университетско лечебно заведение, което не е постигнало заложения ръст на заплатите. Стана известно, че повечето от тези, които не са изпълнили нивата на заплащането, предвидено в колективния трудов договор, са малки лечебни заведения. Според данните, с които касата разполага, разминаването в заплатите в тях, е между 50 до 150 лева. 

 

Проф. Салчев съобщи, че днес е изпратил писмо до директорите на районните здравноосигурителни каси да не предприемат никакви мерки с предложения за намаляване на цените на клиничните пътеки, тъй като това е основната компонента, която засяга заплатите.

 

Той уточни, че изпратеното писмо е във връзка с полученото решение на Върховния административен съд, с което се спират разпоредби от Националния рамков договор за плащанията на болниците и заплатите на персонала. Проф. Салчев уточни, че решението на ВАС не е окончателно. Той посочи, че цените на клиничните пътеки остават с увеличение от 25 на сто от 1 май. 

 

Няма да бъдат санкционирани лечебни заведения, увери проф. Салчев и добави, че лечебните заведения могат съвсем спокойно да планират собствената си дейност. 

Към този момент няма лечебно заведение, което да е извършило дейност и тя да не се плати, каза от своя страна председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов. Той посочи, че бюджетите на всички са завишени и не се налага към този момент да се предприемат стъпки в посока деблокиране на резерва на касата. Надлимитната дейност, която е извършена, е проверена и приета, информира д-р Златанов.

 

Той посочи, че сред основните причини за надлимитната дейност са новите дейности на болниците, както и фактът, че някои, наред с ковид, болните, успешно са запазили своята планова дейност. Надзорният съвет на НОИ взе решение да бъде изплатена надлимитната дейност, увери Златанов. Той уточни, че тя е в размер на 43 млн. лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2912 |06.10.2022 САЩ отпускат 55 милиона на Украйна за подготовка на инфраструктурата за зимата . 2| 2617 |04.10.2022 ЕК отпуска 2 млрд. евро финансова помощ за Украйна . 0| 2497 |26.09.2022 Спешно! Болниците в Търговище и Варна търсят кръв, за да спасят умираща родилка . 0| 2404 |07.09.2022 Държавата запрята ръкави. Отпускат средства за възстановяване след наводненията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads