Реклама / Ads
9| 5274 |27.06.2019 НОВИНИ

Обединена София с подписка срещу безобразията в столицата

.
София
Подписка с искания срещу презастрояването на столицата внасят днес представители на „Обединена София” в Столична община. Обединението включва инициативни комитети и протестни групи от целия град.
 

Сред тях са Инициатива „Слънце за децата ни", ИК „Обединени Овча Купел", АРОЕС „Справедливост", Гражданска инициатива „Да спасим Борисова градина", ИК „За Зелен Младост", Протестна група „Младост", Сдружение „Парк Кукуряк", ИК „Лозенец", Протестна група „Дианабад", ИК на живущите в „Овча Купел", Протестна група "Мусагеница", Гражданска инициатива "Симеоново", ИК кв. Витоша и други. Гражданите са убедени, че проблемите са общи и налагат общи действия, за да бъдат решени. Според тях един квартал не може сам да спре презастрояването, но цяла обединена София може.

 

Те канят всички, които се чувстват съпричастни, да дойдат пред сградата на СО в 9,30 ч. - половин час преди заседанието на Столичен общински съвет. От "Обединена София" искат:

 

До края на мандата на настоящия Столичен общински съвет да не се приемат подробни устройствени планове, предвиждащи мащабно застрояване или за големи територии, защото СОС е изчерпал доверието им.

 

При приемането на „Визия за София“ и последващите изменения в Общия устройствен план на Столична община да не се отнема, а да се разшири зелената система на града, като се върнат предвидени за застрояване терени в парковете на града.

 

Да се изменят процедурите по приемане на устройствени планове в София. Резултатите от обществените обсъждания да НЕ са ПРОФОРМА, както до сега, а да водят до реален ангажимент от администрацията и съобразяване с постъпилите предложения и възражения.

 

Протестиращите отправят и искания към парламента, който да приеме спешни промени в Закона за устройство на територията, Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) и подзаконови нормативни актове.

 

На заседанието си днес Столичният общински съвет ще гласува два доклада на кмета Йорданка Фандъкова, които са свързани с протеста и исканията на Обединена София - СОС да отмени решението си за строеж пред блок 73 в "Младост" и да се преработи ПУП на Борисовата, като в градината няма никакво застрояване.

 

Фандъкова вече пусна свое становище за проекта на арх. Ковачев за парка и огласи сделките от времето на синьото управление на столицата, като поиска отдадените и продадени имоти да бъдат върнати на СО.

 

Над 300 предложения и възражения са постъпили по проекта за устройствен план на Борисовата градина в София, съобщи снощи на поредното обществено обсъждане главният архитект на столицата Здравко Здравков в УАСГ. Експертен съвет ще разгледа всички постъпили бележки и препоръки. Ще има преработване на проекта за устройствен план, увери Здравков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5875 |27.06.2019 Нова "червена зона" за паркиране в София . 0| 4129 |26.06.2019 Израелски самолет кацна аварийно в София . 8| 4242 |26.06.2019 Обмислят ”червена зона” за паркиране в центъра на София . 1| 4379 |26.06.2019 Калоян Паргов поиска информация за наводненията в София след пороя в понеделник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads