Реклама / Ads

4| 2672 |27.10.2021 НОВИНИ

МЗ обясни кой не може да се ваксинира с Pfizer

.
Здравното министерство обясни за кои групи хора е противопоказно да се ваксинират с препарата срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Обособени са и две групи пациенти, които задължително трябва да се консултират с лекар и да спазват специални процедури при ваксинация. Не трябва да се ваксинират хората с тежка алергия към съставка от ваксината на Pfizer.

Ето и указанията на Министерството на здравеопазването: 

 

- Тези на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите;

- Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19; те могат да се ваксинират след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми.

- Хора, които могат да се ваксинират след обсъждане на ползите и рисковете и/или след консултация с техния наблюдаващ/лекуващ лекар:

- Лица с анамнеза за тежка алергия към някоя ваксина или към инжекционен лекарствен продукт;

- бременни;

- лица с имунокомпрометиращи заболявания;

- кърмещи жени;

- лица на терапия с антикоагуланти.

- Хора, които трябва да следват специални процедури:

 

Лицата с анамнеза за тежка алергия (изискваща медицинска намеса) към нещо различно от ваксина или инжекционно лекарство, може да получат ваксината, но трябва да останат за медицинско наблюдение в продължение на 30 минути след поставянето й.

Хората, които наскоро са боледували от COVID-19 и са били лекувани с антитяло-базирани терапии (напр. с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма), трябва да изчакат до 90 дни след лечението, за да бъдат ваксинирани.

 

Хората с известна експозиция на COVID-19 трябва да изчакат, докато карантината им приключи, преди да се ваксинират (освен ако не живеят в места с множество хора, като старчески дом, поправителен дом или приют за бездомни, в този случай те могат да бъдат ваксинирани по време на период на карантина).

 

Хората, които са получили друга ваксина (не-COVID-19 ваксина), трябва да изчакат поне 14 дни, преди да получат ваксина срещу COVID-19. По същия начин, ако човек е получил ваксината срещу COVID-19, той трябва да изчака най-малко 14 дни, преди да получи други ваксини (ваксини, които не са срещу COVID-19).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 37| 8040 |27.10.2021 Д-р Антония Първанова: Локдаун само за неваксинирани? . 3| 2384 |27.10.2021 До седмица капацитетът на болниците може да се запълни, предупреди математик . 22| 8259 |25.10.2021 Проф. Ивайло Дичев: Отказът от ваксиниране се превърна в култ . 9| 2452 |25.10.2021 Обществените места в Естония ще са само за ваксинирани и преболедували

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ